BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: DuPont

Felvásárlási célpont lehet az amerikai vegyipari cég, a DuPont, ennek a hírére több mint 3 százalékot emelkedett a hétfői kereskedésben részvényeinek árfolyama. A piaci pletykák szerint a német szektortárs, a BASF érdeklődik a cég iránt, már fel is kérte tanácsadónak a Deutsche Bankot és a Citigroupot, hogy vizsgálják meg az esetleges felvásárlást. A Financial Times viszont arról ír, hogy kevés az esély rá, hogy lesz is ajánlat belőle. Viszont ha mégis ajánlatot tesz végül a BASF a DuPontra, az keresztbe tehet a Dow Chemical és a DuPont tervezett fúziójának. Az eredeti terv az volt, hogy a Dow Chemical és a Dupont egyesül, a tranzakció az év végéig lezárulhat, és ezt követően három különálló vállalatra bomlik szét a cég. Ha bármelyikük elállna az ügylettől, akkor 1,9 milliárd dolláros „fájdalomdíjat” kell fizetnie a másiknak.


A nap vesztese: Volkswagen

A német DAX leggyengébben teljesítő részvénye volt hétfőn a Volkswagen, papírjai közel 4 százalékot veszítettek értékükből. Az emissziós botránnyal kapcsolatban láttak napvilágot újabb információk. A piaci pletykák szerint a Volkswagen jelenlegi elnöke és vezérigazgatója már a botrány kirobbanása előtt is tudott arról, hogy manipulálták az emissziós teszteket, nem csak az azóta lemondott vezető, Martin Winterkorn. A botrány tavaly szeptember 22-én robbant ki. Szeptember 8-án volt egy igazgatósági ülés, amelyen részt vett Hans Dieter Pötsch és Matthias Müller is. Most ők töltik be a VW vezérigazgatói és elnöki posztját. Ha igaz, hogy a mostani vezetőség is tudott korábban a csalásról, akkor jogosan sérelmezhetik a befektetők és az elemzők, hogy elhallgatták előlük a tényeket, ami a közelgő perek során érdekes szempont lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.