BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magához tért a dollár

Az utóbbi napokban megint elkezdték a befektetők beárazni azt, hogy a Fed lassan folytatja kamatemelési ciklusát. Így a dollár mostanra ledolgozta év eleji gyengülését.

Hétfőn tovább erősödött a dollár, így egy hét alatt 1,3 százalékkal süllyedt az euró-dollár jegyzés, és ismét 1,09 alatti árfolyamot láthattunk. Ezzel az amerikai deviza gyakorlatilag ugyanott áll most, ahol 2015 végén, pedig néhány hete még 1,13 felett is járt az árfolyam.

Rövid távon a hétfőn megjelent, a várttól elmaradó európai inflációs adat, hosszabb távon pedig a két nagy jegybank, a Fed és az EKB kamatpolitikájának várható széttartása erősíti a dollárt. Miközben ugyanis Európában továbbra sem látunk inflációt, a tengerentúlon egyre több jel mutat arra, hogy beindulhat az árak emelkedése. A legutóbb múlt pénteken jelent meg az amerikai személyes fogyasztások januári árindexe, amely meglepetésre a várt 1,2 százalék helyett 1,7 százalékos növekedést tartalmazott. Emellett szintén a múlt héten jelent meg a vártnál jobb amerikai GDP-adat is, hiszen az amerikai gazdaság egy százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, pedig csak 0,4 százalékos értékre számítottak az elemzők.

Az egyre jobb amerikai adatok hatására lassan ismét kezdenek kamatemelésre spekulálni a befektetők a Fedre vonatkozóan, ami az EKB várható további lazításával együtt erősíti a dollárt. A CME Group adatai szerint ma már arra számít a befektetők nagyobb része, hogy az év végéig legalább egyszer kamatot emel majd az amerikai jegybank. Tavaly decemberben már három-négy szigorítás volt a tervek között, majd az év elején ezek teljesen kiárazódtak, és csak 2017 végére várták a következő lépést. A jelek szerint kicsit túlszaladtak a befektetők, most kezd visszalendülni az inga a kamatemelés felé.

Ezek a folyamatok a piacon nemcsak a dollár árfolyamában mutatkoznak meg, hanem az utóbbi hetekben már az amerikai kötvényhozamok is felfelé fordultak. A tízéves jegyzés például az év elején egészen 1,5 százalékig süllyedt, ahonnan mostanra 25-30 bázisponttal emelkedett vissza. A múlt héten a péntek délután megjelent kedvező adatok hatására hirtelen 6,7 bázisponttal ugrott a hozam. A jó makroadatok mellett ebben közrejátszik az is, hogy február elején az olajár zuhanásával párhuzamosan elsősorban pánikvételeket láthattunk az amerikai kötvények piacán, s ezek lefelé nyomták a hozamokat. Most kicsit megnyugodtak a befektetők, így ismét akadálytalanul eshetnek az állampapírok.

Az elemzők egy része szerint egyébként az utóbbi hetek arra utalnak, hogy már tényleg eljöhet a dollár ideje. A Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) például épp most vizsgálta felül előrejelzését, amerikai bank szakértői szerint az év végére paritásig eshet az euró-dollár. A kötvénypiacon is az amerikai hozamok további emelkedésére számítanak, az év végi becslés 2 százalékos tízéves hozamról szól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.