BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok dollárhívő megint megégetheti magát

A dollár erősödését hozhatja magával, ha ma az Európai Központi Bank végre megteszi, amit a piac vár tőle. Vagy annál is többet. A felfokozott hangulatban érdekes árfolyammozgások is lehetnek.

A piac egyöntetűen további lazítást vár az Európai Központi Bank (EKB) ma délutáni kamatdöntő ülésétől, a helyzet azonban kísértetiesen hasonlít a három hónappal ezelőttire, amikor Mario Draghi nem tudott elég nagyot mondani, amivel elégedettek lettek volna a befektetők. Most is a felfokozott várakozások okozhatnak gondot.

A szakemberek többsége a betéti ráta további csökkentését és az eszközvásárlási program havi keretösszegének növelését, illetve a program futamidejének kitolását várja az EKB-tól. Ugyanez volt a helyzet december elején is, amikor a jegybank nagyjából meg is felelt a felfokozott várakozásoknak, hiszen 10 bázisponttal visszavágta az egynapos kamatot, és fél évvel kitolta a program végét. Ennek ellenére az euró-dollár jegyzés a döntést követő néhány órában és Draghi sajtótájékoztatója alatt 1,05 közeléből 1,09-ig ugrott, vagyis a várakozásokkal szemben nemhogy nem erősödött, de zuhant a dollár.

Most nagyon hasonló a piaci várakozás: az EKB további lazításával a szakértők többsége arra számít, hogy végre elkezdhet erősödni a dollár, azonban ha csak a várt lépéseket teszi meg a jegybank, akkor az könnyen csalódást okozhat a piacon.

Még egy érdekes párhuzam a decemberi üléssel, hogy akkor a döntés előtti reggel jelent meg a Goldman Sachs friss elemzése arról, hogy szerintük a vártnál is nagyobbat lép majd az EKB, most pedig kedd este adta ki hasonló anyagát az amerikai befektetési bank. Vagyis hiába égették meg magukat az év végén a Goldman elemzői, most megint bevállalták a merész jóslatot. Robin Brooks, a cég vezető devizaelemzője azzal indokolja ezt, hogy szerinte változott a helyzet decemberhez képest, ugyanis ha az EKB valóban élénkíteni akarja a gazdaságot és az inflációt, akkor most a várakozásoknál komolyabb lépésre lesz szüksége. Szerinte éppen a decemberi kudarc erősítheti most azt az európai jegybankárokban, hogy komolyabb lépésre, a piac által vártnál nagyobb lazításra van szükség.

A devizapiaci várakozásokat illetően egyébként történt már változás az elmúlt hónapokban, hiszen sokan visszavonulót fújtak, és már nem várják, hogy paritásig erősödik majd a dollár az euróval szemben. A Goldman elemzői azonban egyelőre kitartanak, szerintük a következő egy évben 0,95-ig zuhan majd az euró-dollár jegyzés.

A mai EKB-döntés után szűk egy héttel a Fed is kamatdöntő ülést tart. Az igazi meglepetés az lenne, ha az amerikai jegybank emelne a kamaton, azonban a dollár erősödését már az is támogathatná, ha az ülés utáni sajtótájékoztatón Janet Yellen arról beszélne, hogy a következő üléseken elképzelhető a szigorítás és a kockázatok kiegyensúlyozottak, nem csak negatívak – olvasható a Westpac elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.