BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dobogósak vagyunk a régióban

A tavaly év végi adatok szerint Magyarország a harmadik legnagyobb alapkezelői vagyonnal rendelkező ország Ausztria és Lengyelország mögött.

Az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama adatai szerint tavaly év végén a globális alapkezelői piac kezelt vagyona megközelítette a 37 ezer milliárd eurót, ami éves viszonylatban több mint 12 százalékos növekedés. Az adatok szerint a legtöbb pénzt részvényalapokban tartják a befektetők, ezeket követik a kötvény-, majd a vegyes alapok.

A legnagyobb alapkezelői piaccal a világon egyértelműen az USA rendelkezik, de a tíz legnagyobb kezelt vagyonnal bíró ország közül öt már Európában van. A régióban ráadásul Magyarország is előkelő helyen szerepel, a tavaly év végi adatok szerint mi vagyunk a harmadik legnagyobb vagyont kezelő ország Ausztria és Lengyelország mögött.

A régióban ráadásul a kezelt vagyon összetétele is más: míg a világon a legtöbb pénzt a részvényalapokban, addig a régióban már kötvényalapokban tartják a befektetők. Kezelt vagyon tekintetében csak a lengyelek és az osztrákok előzik meg a magyarokat. Míg nálunk a befektetési alapokban tavaly év végi adatok szerint összesen 17 milliárd eurót kezeltek, Lengyelországban már 31 milliárdot, míg Ausztriában közel 245 milliárdnyi vagyont. Az osztrákoknál és a lengyeleknél a legtöbb pénz a vegyes és kötvényalapokban van, míg nálunk a kötvény- és pénzpiaci alapok vetekednek egymással az első helyért.

A tavalyi utolsó negyedévben szintén Ausztria végzett az első helyen a friss tőkebeáramlás alapján felállított sorrendben közel 2000 millió eurónyi pozitív nettó értékesítéssel, a legnépszerűbbek az intézményi alapokat leszámítva a vegyes és a részvényalapok voltak a szomszédban. A listában a csehek mellett még a románok is megelőznek 381 és 147 millió euró­val, de negyedikként így is előkelő helyet foglal el Magyarország, ami legfőképpen az ingatlanalapok népszerűségének köszönhető. A régióban az osztrák ingatlanalapok után ugyanis a magyar ingatlanalapokba áramlott a legtöbb pénz, összesen 142 millió euró a vizsgált negyedévben.

A nettó értékesítés alapján összességében a vegyes alapokat keresték leginkább a befektetők a régióban, ezt követték a részvény és ingatlanalapok (kihagyva a felsorolásból a kizárólag intézményi befektetők számára elérhető alapokat). Mindhárom típusból a legtöbb friss tőke az osztrák alapokba áramlott, a kötvények viszont Romániában voltak a legnépszerűbbek. A pénzpiaci alapokat egyik régiós országban sem szerették a befektetők, végül közel 400 millió eurós tőkekiáramlással zárták az évet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.