BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertesei: olasz bankok

Felülteljesítők voltak a szerdai kereskedésben az olasz bankok, a Mediobanca árfolyama több mint 5 százalékot, a Banco Popolare, az UniCredit, az Intesa Sanpaolo pedig közel 4 százalékot erősödött kora délutánig. Az emelkedés mögött az áll, hogy a hírek szerint stabilizációs csomaggal segítené meg Róma az olasz bankrendszert. Folynak háttéregyeztetések az Európai Bizottsággal, szó van arról, hogy valamilyen módon állami pénzből nyújtanának segítséget az összesen közel 360 milliárd euró nem teljesítő hitellel küzdő hitelintézeteknek. Kérdés, hogy ez miként felelne meg az állami támogatás tilalmáról szóló uniós szabályoknak. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint formális tárgyalások nincsenek az EU és köztük, és a bizottság sem kívánt részletekbe bocsátkozni a témát illetően.


A nap vesztese: utazási szektor

Eséssel reagáltak a szerdai kereskedésben az utazásszervező cégek részvényei a kedd esti isztambuli robbantások hírére. Három vagy négy merénylő hajthatta végre az isztambuli repülőtéren azt a merényletet, amelynek legalább 36 halálos áldozata volt. A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat mögötte. A TUI részvényei közel 4 százalékot estek a német tőzsdén és néhány európai légitársaság árfolyama is esett, a British Airways anyavállalata, az IAG például 3 százalékkal került lejjebb. A szektort egyébként is ütötték az elmúlt napokban a brit népszavazás hírére. A brit kilépés sok bizonytalanságot eredményez a turizmus kilátásaival és a légitársaságok európai repülési jogaival kapcsolatban. Ennek eredményeként múlt csütörtök óta a szektor szereplőinek részvényei két számjegyű zuhanásokat szenvedtek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.