BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas tőkeemelés a König Banknál

Kevesebb mint két héttel azután, hogy 5 millió forinttal megalakult, a König Bank 33 milliárdra emelte alaptőkéjét. Csak érzékeltetésül: ez 5 milliárddal magasabb, mint Magyarország legnagyobb hitelintézetének, az OTP Banknak a jegyzett tőkéje. Csupán az a bökkenő, hogy a König Bankot – mint arról a Világgazdaság néhány hete elsőként beszámolt –  anélkül hozta létre április végén egy szigetbecsei magánszemély, Benke Jánosné, majd jegyezte be a cégbíróság, hogy az alapítást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetesen engedélyezte volna.

Emiatt az MNB május 18-án törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett.

A központi bank jogértelmezése szerint ugyanis egy kérelmezőnek először a bank alapítási engedélyét kell megkapnia, csak azt követően kerülhet sor a cégbírósági eljárásra, s a cégbejegyzés után indulhat meg a tevékenységi engedélyezés eljárása az MNB-nél. Ráadásul a cégnév nem kelthet olyan látszatot, amely – különösen a cég tevékenységi körét és a választott cégformát illetően – megtévesztő.

A König Bank tulajdonosa úgy ítélte meg, hogy tevékenységi köre alapján a vállalkozás működéséhez nem kell engedélyt kérnie az MNB-től – állította a Világgazdaságnak korábban Berek Lada, a König Bank cégvezetője. Mondván, a König Bank által felvett négy tevékenység egyike sem engedélyköteles, mivel nem gyűjt betétet, és nem olyan típusú hiteleket nyújt, amelyekhez a hitelintézeti törvény előírása szerint az MNB jóváhagyása szükséges. A cég fő tevékenységeként pénzügyi (beleértve a hitelkártya) tranzakciókat dolgozhat fel, számolhat el, befektetési tanácsokat adhat, jelzálog-tanácsadó és -ügynök (bróker) lehet, valamint díjazásért vagy szerződéses alapon őrzési, letétkezelői megbízási tevékenységet folytathat. Ezek mellett egyéb pénzügyi közvetítést végezhet, valamint befektetési alapokat és ezekhez hasonlókat hozhat létre, továbbá egyéb hitelnyújtással is foglalkozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.