BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyire olcsók a részvények?

A múlt heti brit népszavazás után jelentős esést szenvedtek el a világ tőkepiacai, az értékeltségi mutatók alapján azonban így sem tűnnek olcsónak a részvények.

Ritkán látott piaci feszültségeket okozott a Brexit, a világ vezető tőzsdeindexei múlt pénteken, majd hétfőn jelentős esést produkáltak; két nap alatt több mint 3000 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéinek összesített kapitalizációja az S&P Global adatai szerint.
A tőzsdék értékeltsége is nagyot esett: a világ fejlett piacait reprezentáló MSCI World 12 havi előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája a népszavazás óta 7 százalékkal, a fejlődők egyik fő benchmarkja, az MSCI Emerging Markets index P/E értékeltsége 5 százalékkal került lejjebb. Mindez azt jelenti, hogy az árfolyam/nyereség alapú árazások tökéletesen lekövették a piaci árfolyamok változását (az egy részvényre jutó eredmények (EPS) elemzői előrejelzései még nem reagáltak). A világ fejlett részvénypiacai azonban így sem olcsók, az MSCI World index 12 havi előretekintő P/E rátája jelenleg is 11 százalékkal magasabb az elmúlt tíz év átlagánál. A világ fejlődő részvénypiacai kevésbé tűnnek drágának, de itt is 4 százalékos prémium látható még a piaci árazásokban a hosszú távú átlaghoz képest.

Ha az egyes piacokat külön nézzük, a fejlett európai régióban egyedül a német látszik némiképp vonzónak, az MSCI Németország index 12 havi előretekintő P/E rátája 1 százalékkal alacsonyabb a tízéves átlagnál. Ezzel szemben a francia indexnél 8, a brit indexnél pedig 30 százalékos prémium figyelhető meg a tízéves átlaghoz képest. Euró­pa perifériapiacainak értékeltsége ennél vonzóbb, bár historikus értelemben véve igazi alulértékeltségről még itt sem beszélhetünk, az olasz és a spanyol részvénypiacon is 2 százalékkal alacsonyabbak a jelenlegi előretekintő P/E ráták a tízéves átlaguknál.

A legdrágább továbbra is Amerika: az MSCI USA index 12 havi előretekintő P/E alapú árazása 14 százalékkal magasabb a tízéves átlagnál, a tengerentúli tőzsdéket a Brexit is mérsékeltebben érintette. Amerika a ciklikusan kiigazított Shiller P/E mutató alapján is drága, az S&P 500 index Shiller P/E hányadosa jelenleg is olyan magas szinten van, amilyenre az utóbbi száz évben nagyon kevés példa volt (leginkább a 2000-es években, a dotkomlufi idején).

A Brexit ellenére tehát jelenleg sem tűnnek igazán olcsónak a részvénypiacok, a mostani állapot ráadásul átmeneti, hiszen az elemzői profitvárakozások késve reagálnak, a brit szavazás hatásait még nem követték le. A következő hetekben-hónapokban a profitelőrejelzések jó eséllyel csökkenhetnek a legtöbb piacon, ami viszont a P/E rátákban a kezdeti heves esés után korrekciót eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.