BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A stabilitás volt a forint erőssége

Alig mozdult az év első felében a forint az euróval szemben, de lassan megszokhatjuk a stabilitást. A Brexitnek is csak rövid távú hatása volt, úgy tűnik, tényleg csak az MNB tudná kimozdítani a holtpontról a magyar devizát.

Utoljára tavaly tavasszal mutatott érdemi aktivitást a forint az euróval szemben, akkor előbb egészen 295-ig erősödött a magyar deviza, majd onnan néhány hónap alatt 315-ig gyengült vissza. Azóta nem is nagyon tud innen elmozdulni, egy éve a 310–318-as sávban ingadozik kisebb kilengésekkel. A legutóbbi ilyen kilengés a Brexit után volt: péntek hajnalban 322-ig ugrott fel az euró-forint árfolyam, a héten viszont innen sikerült fokozatosan visszakapaszkodni 317 alá.

Az első fél évben a forint 0,35 százalékkal gyengült az euróval szemben, vagyis minimális volt az elmozdulás. A régióban a lengyel zloty 3,9 százalékkal gyengült ezalatt, miután az új kormány komoly belföldi és nemzetközi kritikát kapott, illetve több korábban bírált unortodox magyar intézkedést átvett. Az év eleje óta a cseh korona a forinthoz hasonlóan 0,35 százalékos csökkenést produkált az euróval szemben. Mindez azért érdekes, mert korábban a régióban egyértelműen a cseh devizát hozták fel a stabilitás mintapéldájának. Most viszont a jelek szerint a forint is csatlakozott hozzá.

A forint volatilitása elsősorban annak köszönhetően enyhült, hogy a magyar deviza a korábbi évekkel ellentétben már nem a spekulatív tőke terepe – írta a közelmúltban elemzésében Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője. Szerinte a fizetési mérleg többlete, a külső adósság csökkenése és a fegyelmezett gazdaságpolitika váltotta ki azt, hogy már más típusú befektetők aktívak a magyar piacon. A kilátásokat illetően már nem ennyire optimista a szakértő, szerinte jövőre az ismét csökkenő infláció további kamatvágásokra ösztönözheti az MNB-t, ami negatív a forint szempontjából. A Fed kamatemelései is nyomást gyakorolhatnak, így Ghose arra számít, hogy 2016 végére 320-ig süllyed a forint az euróval szemben, majd 2018-ig fokozatosan 330-ra ér az árfolyam, ami történelmi mélypontot jelentene a forint szempontjából.

A Brexit után a Citibank szakemberei is arra számítanak, hogy fokozódik majd a nyomás a forinton a következő időszakban, az ő modellportfóliójukban 312,8-ről van egy euró-forint long pozíció. Az amerikai bank elemzői is arra számítanak, hogy rövid távon az MNB megpróbálhatja devizacsereügyletekkel simítani a kilengéseket, hosszabb távon azonban a növekedés élénkítése szempontjából nem lenne ellenére a gyengébb forintárfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.