BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírságolják az MNB-alapítványokat

Csak a jéghegy csúcsa volt az az egyenként 200-200 ezer forintos bírság, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság rótt ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványára. Ez ugyanis csupán azt az adminisztratív mulasztást szankcionálta, hogy a Kúria és az Alkotmánybíróság március végi állásfoglalása értelmében közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, holott ezt meg kellett volna tenniük.

Ezt követően vizsgálja a hatóság azokat a szerződéseket, amelyeket az alapítványok a közbeszerzési eljárás mellőzésével kötöttek, s vethet ki azok súlyával arányos pénzbüntetéseket. Három eset miatt már bírságoltak is összesen 32 millió forint értékben, a büntetéseket mind a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) kapta – szúrta ki az Index.

A legsúlyosabb, 30 millió forint büntetést a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló PADA azért kapta, mert a családi szálakon Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg, hogy közel egymilliárd forintból galériává és étteremmé építse át a budapesti, Csónak utca 1. szám alatti Ybl-villát. További 1,8 milliót azért kell lerónia, mert közbeszerzés nélkül adott havi 5 milliós megrendelést a Friday Creative Kft.-nek, hogy irányítsa a doktori programját. Végül 165 ezer forintjába fáj a PADA-nak, hogy az Origót és a Vs.hu-t is működtető New Wave Media Kft. tulajdonosa, Száraz István másik cégét, a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t megbízta, készítsen közel 11 millió forintért videodokumentációt két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

További bírságok is elképzelhetők, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság saját hatáskörben további 26 szerződést vizsgál, míg a Fővárosi Főügyészség hétfőig 63 szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot nála. A bírság mértéke a törvény szerint közbeszerzés mellőzése nélkül nyélbe ütött szerződés értékének akár 15 százalékát elérheti, szemben az első három büntetéssel, melyek inkább a 3 százalékhoz közelítenek.

Közel 2 százalékos hozam

Az MNB-alapítványok teljes vagyonnövekedésének mértéke 5,2 milliárd forint – pontosították a Világgazdaság érdeklődésére az alapítványok egy nappal korábbi közlésüket. Vagyonuk az alapításukkori 266,4 milliárdról június végére 268,12 milliárdra emelkedett. Ám ebből 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak, ezért ezt és a további 1,72 milliárd forintnyi vagyonnövekményt együttesen kell vizsgálni, mivel az alapítványok a hozamukat használják fel. Az 5,2 milliárdos vagyonnövekedés 1,94 százalékos hozamnak felel meg, ami „a jelen piaci körülmények mellett, a gazdasági eredményeknek, valamint a jegybanki politikának köszönhetően történelmileg alacsony kamatkörnyezetben magas hozamnak számít, figyelembe véve, hogy biztonságos és transzparens befektetésekről van szó” – állították az alapítványok.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.