BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves csúcsra ugrott az arany

A Brexit-szavazás utáni intenzív hozamesés első számú nyertesei a nemesfémek. Az arany ára 1370 dollárra ugrott tegnap, ami hároméves csúcsnak felel meg.

Hatalmas a kereslet a nemesfémek iránt, az arany és az ezüst ára is többéves magasságba emelkedett. Az arany unciánkénti jegyzése tegnap átlépte az 1370 dollárt, amivel 2014 márciusa óta nem látott szintre érkezett. Mivel a dollár továbbra is erős, más devizában, így euróban és angol fontban is több mint hároméves csúcsot jelent ez az árszint. A nemesfémek jó teljesítménye valójában már az év elején tetten érhető volt, az arany például január végén lépte át fölfelé a 200 napos mozgóátlagát 1125 dollár környékén. Ez azt jelezte, hogy az évek óta tartó csökkenő trend megfordult. Azóta a tőzsdei volatilitás megemelkedésével párhuzamosan a nemesfém jegyzése is egyre magasabbra kúszik.

Az arany reneszánszát egyrészt a piaci bizonytalanság indokolja: Thorsten Proettel, az LBBW elemzője például a Reutersnek nyilatkozva a piaci pánik kiújulásával magyarázta a nemesfém jó teljesítményét. A Brexit-népszavazást követő piaci ingadozások a biztonságos menedéknek tekintett arany népszerűségét is emelték a befektetők körében. Eközben viszont az amerikai tőzsdeindexek is csupán pár százalékra vannak történelmi csúcsuktól, vagyis a nemesfém iránti kereslet növekedését alighanem hiba lenne pusztán a menedékszereppel magyarázni.

A Brexit nemcsak a részvénypiacokon okozott eladási hullámot, de a kötvényhozamokban is jelentős csökkenés következett be. A biztonságos államkötvények hozama több fontos piacon, így Japánban, Német- és Franciaországban vagy Svájcban negatívba fordult. Már korábban is erős negatív korreláció volt jellemző a kamatszint és az arany árfolyama között. A nemesfém tartása ugyanis annál kevésbé vonzó, minél magasabb hozamot kínálnak az államkötvények, és fordítva. Az egyre süllyedő kamatok így természetesen az arany iránti kereslet megugrásához vezetnek, és erre még egy lapáttal rátesz a negatív kamatok megjelenése, amire még sohasem volt példa. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha egy befektető a szuperbiztonságosnak tekintett német vagy svájci államötvényekben kívánja tartani a pénzét, akkor biztos, hogy bukik, kevesebbet kap vissza a futamidő végén, mint amennyit befektetett. Ez pedig fokozza az arany vonzerejét.

Nem véletlen, hogy éppen kedden, a német államkötvények újabb hozammélypontjával párhuzamosan hat éve nem látott összeget fektettek a világ legnagyobb tőzsdei arany alapjába, az SPDR Gold Alapba. Az alap annyi friss pénzt vonzott egyetlen nap alatt, hogy aranykészlete 28,8 tonnával nőtt. Az SPDR ezzel 982,72 tonna aranyat birtokol, ami 2013 júliusa óta a legmagasabb érték. Az arany jegyzése idén már 29, az ezüsté pedig 45 százalékkal emelkedett, ami kiváló teljesítmény a többi eszközosztályhoz viszonyítva. Technikai elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az arany 1400 dollár környékén komoly ellenálláshoz érkezik. A további emelkedés kérdéses, vagy legalábbis az intenzív drágulás után időszerű lenne egy kis korrekció, még akkor is, ha utána folytatódik a menetelés.

Padlón a kötvényhozamok

Tegnap újabb rekordmélységbe süllyedtek a hozamok Európában. A tízéves német államkötvény hozama mínusz 0,204 százalékra esett, a harmincéves lejáraté pedig 0,3 százalék alatt is járt. A teljes német államadósság átlagos kamatszintje mínusz 0,29 százalék, ami ugyancsak történelmi minimum. Eközben a tízéves holland kötvény hozama nulla közelébe esett, a francia, belga és finn hozamok szintén történelmi mélypontra süllyedtek. Az amerikai tízéves hozam tegnap 1,34 százalékra zuhant, ez a valaha mért legalacsonyabb érték.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.