BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes dollárba fektetni

A dolláros alapok népszerűsége folyamatosan nő, mivel az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye stabil, és ez a dollár árfolyamán is meglátszik.

A Brexitről történt népszavazás hintába ültette a piacokat, mára viszont már lecsillapodtak a kedélyek. Az alapkezelők ebben a helyzetben többféle stratégiát is ajánlanak a befektetőknek. A CIB Alapkezelőnél például a dolláralapú befektetések felértékelődését prognosztizálják. Magyarországon egyre kedveltebb a dollárbefektetés, bár a devizás befektetések között még mindig az euró vezet. Az uniós fizetőeszközben denominált befektetési alapokban csaknem négyszer annyi pénz van, mint a dolláros konstrukciókban.

A dolláros alapok népszerűsége azonban folyamatosan nő, mivel az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye stabil, és ez a dollár árfolyamán is meglátszik. Miközben az euró az elmúlt három évben csupán 5 százalékot drágult a forinthoz képest, a dollár árfolyama ez idő alatt 25 százalékot emelkedett. Ehhez hozzájön még az eszközök hozama is. A CIB Alapkezelő is követi a trendet, elindított egy dolláros megtakarítási alapot.

Lakóingatlan-alapot indít a Duna House

A dollár mellett az ingatlan lehet az idei slágerbefektetés az alappiacon. A Duna House-csoport tagjaként az Impact Alapkezelő is hamarosan indít egy ilyet, a Lakóingatlan Befektetési Alapot. Az MNB már engedélyezte az alap forgalomba hozatalát. Az alapkezelő az alapba kerülő ingatlanok kiválasztásánál a hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező, főleg lakóingatlanokat részesíti előnyben. Elsősorban Budapesten, másodsorban hazai nagyvárosokban, településeken vásárolnak majd ingatlanokat tőkenövekedés, illetve bérbeadás céljából. Az alap minimális induló saját tőkéje egymilliárd forint, a befektetési jegyek névértéke pedig 50 ezer forint lesz. Az alapot a Concorde Értékpapír Zrt. forgalmazza majd.

A dollár hagyományos menekülő deviza, bizonytalan nemzetközi környezetben általában erősödik az árfolyama. Az Egyesült Államok monetáris politikája is erősítheti a zöldhasút. A Fed tavaly decemberben már elkezdte a kamatemelést, míg más fejlett piacokon egyelőre kénytelenek a jegybankok tovább lazítani. Mivel a többi fejlett piaci kulcsdeviza, az euró, a jen és a svájci frank kamata negatív, a befektetők a dollárt preferálhatják.

A BNP Paribas Investment Partnersnél a diverzifikált, kiegyensúlyozott vegyes portfóliókban hisznek. A befektetőknek a jelenlegi piaci környezetben nagyon nehéz a helyzetük, ha ki akarják iktatni a politikai kockázatokat – mondta Bereczki Zoltán, a BNP Paribas Investment Partners igazgatója az Aegon Prémium Üzletág ügyfélklub rendezvényén. Az események hatására a vegyes alapokat valamelyest átsúlyozták, de továbbra is maradtak az óvatos befektetési politikánál. A szakember baljós folyamatnak látja a jen túlzott megerősödését, pozitív fejleményként értékeli viszont az Egyesült Államok gazdaságának látványos erősödését. Úgy látja: Európában a vállalati papírok túlárazottak, Amerika szólóban megy előre, és egyetlen régió sem követi. Bár az európai papírok árfolyamát a gazdaság teljesítménye nem igazolja vissza, a befektetők továbbra is öntik a pénzt a részvényekbe, így ezek súlyát a portfóliókban érdemes újragondolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.