BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rángathatják még idén az eurót

Az év második felében ismét erőre kaphat a dollár, az esztendő végére akár a tavaly márciusi mélypontot is meglátogathatja az euróval szembeni árfolyam

A várakozások szerint csütörtökön nem módosít az alapkamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa, a döntést követő sajtótájékoztató viszont érdekes lesz, hiszen ez lesz Mario Draghi első ilyen megszólalása a brit népszavazás óta. Ráadásul egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint részben a Brexit miatt a jegybanknak tovább kellene lazítania, de azt egyre kevésbé tudja megtenni az eszközvásárlásokon keresztül, mivel vészesen fogynak azok a kötvények, amelyeket még megvásárolhatnak. Draghi csütörtök délutáni szavai pedig az euró-dollár árfolyamra is hatással lehetnek.

A hosszabb távú kilátásokat illetően a napokban frissítette modelljét a Deutsche Bank, szerintük az év második felében lassú, fokozatos eurógyengülés jöhet, amit az is segíthet, hogy az amerikai Federal Reserve idén várhatóan még egyszer kamatot emel majd a hosszú halogatás után. A német bank szakemberei szerint a további szigorítás esélyét most alulárazza a piac, mivel a befektetők mindössze negyven százalék esélyt adnak az év végéig még egy 25 bázispontos kamatemelésre. A Deutsche Bank szerint a harmadik negyedév végére 1,08-ig, majd az év végéig 1,05-ig gyengülhet az euró a dollárral szemben, így az árfolyam visszatérhet a 2015 márciusában látott mélyponthoz.

A Credit Agricole szerint az idei év második felében és 2017-ben is a politikai kockázatok dominálnak majd az euró-dollár piacán. Ugyan a brithez hasonló népszavazásra nem számítanak, de idén szeptemberben regionális választások lesznek Németországban, majd október elején Ausztriában tartanak megismételt elnökválasztást. Ezt követi szintén októberben Olaszországban a szenátus reformjáról szóló népszavazás, amelyet sokan a Matteo Renzi vezette kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazásként fognak fel. Jövőre pedig sorozatban Hollandiában, Franciaországban és Németországban lesznek fontos választások, amelyek mind befolyásolhatják az eurózóna és ezen keresztül az euró sorsát is. Az elemzők szerint a legnagyobb kérdés az lesz ezeken a választásokon, hogy sikerül-e megfékezni az euroszkeptikusok előretörését. A Credit Agricole úgy véli, a következő hónapokban az EKB nem kényszerül majd további kamatcsökkentésre, így az említett politikai kockázatok mellett is mérsékelt tere lehet az euró gyengülésének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.