BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülőrajtot vett az idén a hazai faktoringpiac

Tavaly nagyot ugrott, az idén pedig tovább nőtt a faktorcégek forgalma. A szektort viszont aggasztja, hogy a kisvállalkozások helyett egyre inkább a nagyvállalatok veszik igénybe a szolgáltatásaikat

Tavaly már 1300 milliárd forint körül volt a teljes hazai faktoringforgalom a Magyar Faktoring Szövetség (MFSZ) becslései szerint. Ezen belül a szövetségi tagok 1200 milliárd forint értékben vásároltak követeléseket a vállalatoktól – mondta tájékoztatóján Csányi Ferenc, a faktoringszövetség elnöke. A faktoringpiac a válság utáni években stagnált, 2014-ben 14, tavaly pedig már 31 százalékkal nőtt. Az idén pedig az első fél évben 39 százalékkal emelkedett a forgalma.

A forgalom mellett a finanszírozás volumene is nőtt, 2015 végén már meghaladta a 140 milliárd forintot. Ez 12 százalékkal nagyobb a 2014-esnél, ami azért jelentős, mert a vállalati hitelállomány tavaly csökkent. A kiugró növekedés azonban nem egységesen érintette a hazai piacot, volt két piaci szereplő, amelyik különösen kiemelkedően teljesített, de a szövetség tagjainak több mint felénél volt egyébként növekedés. A kihelyezések mennyisége az idén még tovább nőhet: az első fél évben 40 százalékkal haladta meg a 2015-öst, az ügyfélszám pedig hat százalékkal múlta felül a tavalyit.

Tavaly a megvásárolt követelések közel egyharmadát visszkereset nélkül finanszírozták a faktoringcégek. Ezeknél az ügyleteknél a faktorok vállalják a vevői nem fizetésből eredő kockázatot is. A visszkeresetes ügyleteknél az ügyfél köteles kifizetni a faktorcéget, ha a vevő nem fizet, de faktor ilyenkor is segít többnyire a követelés behajtásában.

A faktoring használata nem köthető speciális ágazatokhoz. Tavaly a kereskedelmi követelések faktorálása adta a forgalom 41 százalékát, az ipari termelők és gyártók követelései 29 százalékot vittek el a volumenből. A faktorálást igénybe vevő szektorok sorában a szolgáltatás a harmadik, a forgalom 17 százaléka hozzájuk kapcsolódik. A cégek méretét tekintve változáson megy át az ágazat. A válság előtt a forgalom kétharmada még kis- és mikrovállalkozásokhoz kapcsolódott, tavaly viszont ezek részesedése már csupán 26 százalékos volt. A középvállalkozások aránya is 32-ről 24 százalékosra zuhant, a korábban marginálisnak számító nagyvállalati ügyfélkör viszont egyre nagyobb mértékben vesz igénybe a faktorá­lást. A faktorcégeknek viszont az nem feltétlenül jó – állítja Csáki. Ezek a cégek ugyanis a nagy ügyfélszámú, szórt portfólió kialakításában érdekeltek, így tudják jobban menedzselni a kockázatokat.

A faktorcégek piaca egyébként mára stabilizálódott. Sok szolgáltató van a piacon, és a verseny is nagy a tőkeerős szereplők között. A verseny hozadéka, hogy a díjak komoly mértékben csökkentek, lényegében azonos szintre kerültek a hiteltermékekkel.

Tartanak a GVH-tól

Amióta a Magyar Bankszövetséget 4 milliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GHV), az összes pénzügyi ágazat aggódik, hogy hasonló sorsra jut. A bankszövetséget egy közös adatbázis feltöltése és használata miatt büntette meg a versenyhatóság, a faktoringszövetség is tart ilyen szankciótól. Annak ellenére is, hogy a hozzájuk befutó adatok gyűjtése és kezelése megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, emellett nyilvánosak is. Az MFSZ szerint pedig a közzétételük inkább a verseny fokozásához járul hozzá, nem a csökkentéséhez.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.