BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarolt az Uber és a Snapchat

A kockázatitőke-befektetések nőttek ugyan az Egyesült Államokban, ám a kép korántsem annyira rózsás, mint azt a számok mutatják. A második negyedévben 15,8 milliárd dollárnyi kockázati tőke folyt be a startupokhoz az előző három hónap 13,2 milliárdja után. Az egy évvel ezelőtti 17,5 milliárdos történelmi csúcs tehát megközelítetlen maradt. A pénz 961 cég között oszlott meg, szokás szerint taroltak a technológiafejlesztők és a szoftvercégek, de a biotechnológia is a kedvelt befektetési terepek közé számít.

A szoftvercégek a friss tőke 57 százalékát, 8,7 milliárd dollárt vonzottak magukhoz 379 ügylet keretében, s ezzel 27. negyedéve vezetik a befektetési területek közötti versenyt. Hatalmas különbségek látszanak, az egyes projektek életképességére milliókat feltevő kockázati tőketársaságok a befektetett pénzük harmadát, közel 5 milliárd dollárt ugyanis két cégbe, a Magyarországról épp a héten jogszabályalkotással „kiutált” utazásmegosztó Uberre, illetve a videoüzeneteket megosztó Snapchatre bízták. Előbbinek 3,5, utóbbinak 1,3 milliárd jutott a PwC összesítése szerint. A virtuális valósággal (VR) kapcsolatos fejlesztésekben is nagy fantáziát látnak a befektetők, itt 2 milliárd dollárral segítették a startupok munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.