BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: piacfelügyeleti eljárás indul egy bankkal és egy zálogházzal szemben

Hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű König Bank Zrt. és a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. ellen - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az MNB egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta a társaságoknak, hogy bármely jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogosulatlanul végezzenek.

A König Bankkal szembeni eljárás során azt kívánják megállapítani (amiről korábban lapunk is beszámolt), hogy az önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető és a jegybank nyilvántartásaiban nem szereplő társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A jegybank az illetékes cégbíróságnál már korábban törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mivel a König Bank cégbírósági bejegyzése úgy történt meg, hogy annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte.

A König Banknál végzett helyszíni ellenőrzés során az MNB észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király zálogház is tevékenységet folytat. A Király zálogház szintén nem szerepel a jegybank nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére ez a társaság sem jogosult.

Az MNB felhívta a figyelmet, hogy pénteki végzései nem érintik a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.