BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rejtélyek a König Bank körül

Nem működik, mégis hirdeti magát a 33 milliárdos bank.

„Közép-Európa legnagyobb privátbankja, amely ágazatspecifikus projektfinanszírozással foglalkozik, várja már meglévő vagy engedélyeztetett projektek tulajdonosait 5–200 millió euró összeghatárig” – olvasható egy internetes apróhirdetésben. Apró szépséghiba, hogy a hirdetés feladója a König Bank, amelynek megalapításához a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adott előzetes engedélyt. Mivel a céget a bíróság mégis bejegyezte, az MNB törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. A hatályos cégtörvény szerint ugyanis egy vállalkozás elnevezése „nem kelthet olyan látszatot, ami – különösen a cég tevékenységi körét és a választott cégformát illetően – megtévesztő”.

A törvényességi felügyeleti eljárás megindítása és annak lefolytatása kizárólag a vállalkozás székhelye szerint illetékes cégbíróság hatáskörébe tartozik, márpedig a bíróságokon augusztus 22-ig törvénykezési szünet van. Így addig a König Banknak nem is kell attól tartania, hogy névhasználatáért elmarasztalják.

Az MNB-nél elsősorban a felügyeleti engedély/regisztráció birtokában végzett tényleges tevékenységre, illetve a jogosulatlan tevékenységre fókuszálnak. Előbbi esetén az MNB felügyeleti, utóbbi esetén piacfelügyeleti jogkörében jár el. A König Bank Zrt.-vel kapcsolatban hozzá érkezett jelzést – vagyis az erről elsőként beszámoló Világgazdaság-cikk megjelenését – követően az MNB haladéktalanul vizsgálatot indított, melynek részeként helyszíni ellenőrzést is végzett. „A vizsgálat jelenlegi állása alapján elmondható, hogy tevékenység megkezdésére utaló jel a társaságnál nem merült fel” – közölte lapunkkal a felügyelet sajtóosztálya, amikor felhívtuk a figyelmét a König Bank hirdetésére.

Noha annak azon állítása sem fedheti a valóságot, hogy e cég lenne Közép-Európa legnagyobb privátbankja – vélik e piaci szegmens szereplői. Már csak azért sem, mert még négy hónapja sincs, hogy egy szigetbecsei magánszemély, Benke Jánosné megalapította. Igaz, az ötmillió forintos induló tőkét alig tizenhárom nappal később máris 33 milliárdra emelte. Ám az, hogy milyen forrásból, rejtély. Hiszen például Benkéné másik – egy győri magánszeméllyel közösen tulajdonolt – vállalkozása, a Király Arany és Gyémántház Zálog Kft. saját tőkéje 2015 végén mindössze 320 millió forintra rúgott. A jegybank a társaság működését továbbra is figyelemmel kíséri, és ha a vonatkozó jogszabályi előírások megsértését tapasztalja, akkor a szükséges intézkedéseket megteszi, s erről a honlapján közzétett határozatával a nyilvánosságot tájékoztatja – közölte a felügyelet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.