BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes volt ebbe fektetni

Nem minden nyersanyagalapnak sikerült követnie az idei nyersanyagpiaci ralit, de többnyire nyereséget érhettünk el velük.

Az év eleji olajpiaci pánik ellenére idén eddig szép rali után vannak a nyersanyagpiacok. Még két kisebb visszaesés után is 41 százalékos emelkedésen van túl az észak-amerikai WTI olaj árfolyama, de a sokáig befektetői menedéknek számító nemesfémek is rendkívül jól teljesítettek: az ezüst 36,12 százalékot, az arany pedig 23,52 százalékot emelkedett.

Szerencsére voltak olyan Magyarországon kezelt nyersanyagalapok, amelyek tudták tartani a lépést, legjobban közülük az OTP Föld Kincsei eurós és forintos sorozata teljesített, az alap idén történelmének legnagyobb raliján van eddig túl. Legutóbbi jelentése szerint júliusban az alap már arany és ezüst shortokat, valamint búza és kukorica longot vett fel, viszont aktívan kezelt, ezért elképzelhető, hogy a portfólió már változott.

A Föld Kincseit nem meglepő módon a Budapest Arany alap követte, amely közel 5 százalékponttal az arany 23,52 százalékos emelkedése alatt maradt, 18,85 százalékos hozammal. Az alap vagyonának 88,5 százaléka a State Street SPD Gold Trust ETF-jében van. Ezt követi a K&H dolláros és forintos nyersanyagalapja, pontos összetétele azonban ennek nem ismert, mivel havi tájékoztatójában csak az irányadó összetételt és a javasolt befektetési kategóriá­it ismerhetjük meg. Az alap legnagyobb részt energiahordozókba fektet (50,5 százalékban), ezt követik az ipari fémek és a nemesfémek.

A negyedik legjobb, az MKB nyersanyagalapja is elsősorban ETF-ekbe fektet, tavalyi jelentése szerint legnagyobb pozíciója aranyban, földgázban és szójaolajban van, valamint a Deutsche Bank Powershares nyersanyag-indexkövető, tőzsdén kereskedett alapban. A CIB energiapiaci, nemesfémekbe fektető, színesfémekbe fektető és mezőgazdasági ETF-ekbe teszi az ügyfelei pénzét, legnagyobb pozíciója az energiaszektorban található. A Budapest nyersanyag alapjának legnagyobb kitettsége pedig a Greenhaven Commodity, az UBS IPath és az Elements Rogers Total Return nyersanyag ETF-ekben helyezkedik el.

A leggyengébben idén eddig a Raiffeisen nyersanyagalapja teljesített, ez azonban csak június 20. óta működik ezzel a befektetési politikával, előtte EMEA-részvényalap volt. A váltás után vagyonának 84,42 százalékát a Deutsche Bank Powershares ETF-jébe helyezte az alapkezelő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.