BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már jegyezhetők az Alteo új részvényei

Október közepéig lehet jegyezni az Alteo részvényeit. A mostani tranzakcióból befolyó, 12–14 milliárd forint közötti összeget az alternatív energiaszolgáltató cég a növekedésének finanszírozására fordítja

Közel két év szünet után végre ismét lehet jegyezni magyarországi cég részvényét. A Budapesti Értéktőzsdén kötvényeivel már 2008, részvényeivel 2010 óta szereplő Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. papírjainak vételére vonatkozó szándékot tegnaptól legkésőbb október 17-ig lehet jelezni az UniCredit Bank és az MKB Bank teljes fiókhálózatában, az Erste Befektetési Zrt. kijelölt partnereinél, az Erste NetBroker Online felületén, illetve az MKB Telebankár szolgáltatásán keresztül. A tranzakció célja tőkeemelés, amelynek keretében új Alteo-részvényeket értékesítenek. Az energiaszolgáltató összesen legalább 3 milliárd forintot kíván bevonni. Nyilvánosan 300 ezer darab részvényt értékesítenek, az ársáv 4600–4900 forint között lesz, a magánszemélyek a maximumáron tudnak jegyezni.

A nyilvános forgalomba hozatalt követően zárul az intézményi befektetők által elérhető zárt körű részvényértékesítés, amelynek során maximum 600 ezer darab találhat vevőre. Azaz – a magánbefektetők jegyzésével együtt – összesen 900 ezer. Ehhez azonban az is szükségeltetik, hogy a fő tulajdonos Wallis Asset Management Zrt. is értékesítsen a meglévő, 78,96 százalékos pakettjéből. A 3 milliárdos tőkeemelés ugyanis 4600 forintos jegyzési áron mintegy 652 ezer, 4900 forintosnál pedig valamivel több mint 612 ezer darab részvény eladásából jönne össze. A Wallis tehát akkor adhat el, ha a 3 milliárd forintnál nagyobb értékben lesz kereslet új részvényekre. De csak annyit értékesít, hogy részesedése ne menjen 51 százalék alá.

A 4600–4900 forint közötti ársávon belüli végleges részvényárat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zárt körű intézményi befektető jegyzések alapján határozza meg október 21-én vagy akörül – olvasható az Alteo közleményében. A nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők ugyanezen az áron jutnak a részvényhez. Ha a végleges ár a maximumárnál kisebb lesz, a nyilvános értékesítésben részt vevő befektetők a két ár közötti különbözetet visszakapják.

A mostani tranzakcióból befolyó, 12–14 milliárd forint közötti összeget a cég a növekedésének finanszírozására fordítja – jelentette ki Ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. Az Alteo 2017–2019 között 38 milliárd forintnyi befektetési és beruházási lehetőséget lát, a mostani tőkeemeléses részvénykibocsátásból befolyó összegen felüli részt projektfinanszírozásból, illetve tőkebefektetésből teremtenék elő. A 38 milliárd forint 52 százalékát megújuló, 36 százalékát piaci alapú energiatermelésre fordítanák, 12 százalékát pedig energetikai szolgáltatásokra fordítanák.

Az Alteo 22 energetikai létesítménnyel rendelkezik, ezek között víz-, szél-, napenergia kihasználására alkalmas, illetve hagyományos erőművek is találhatók. Az energiatermeléstől kezdve a kereskedelmen át az energetikai szolgáltatások nyújtásáig terjed az Alteo palettája, ügyfelei elsősorban nagyvállalatok.

Az energiaszolgáltató a tavalyi éve után 120 forintos osztalékot fizetett. A már a tőzsdére bevezetett részvényeinek forgalma – elsősorban a jelenleg még mindössze 15,55 százalékos közkézhányad miatt – meglehetősen alacsony. Árfolyama az utóbbi egy évben 3200 forintról egészen 5000 forintig emelkedett, ez utóbbi alapján lőtték be a kibocsátás szervezői a 4600–4900 forintos ársávot.

Kedvez az alacsony hozamkörnyezet

A tartósan alacsony hozamkörnyezet miatt a befektetők kénytelenek alternatívát keresni, ebből a szempontból van jelentősége az Alteo nyilvános kibocsátásának – értékelt Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. Ugyanakkor az is tény, hogy a 41 ezer milliárd forintnyi lakossági befektetésnek mindössze 1,2 százaléka áll részvényekben, szemben a hasonló fejlettségű európai országok 4-5 százalékos hasonló arányával.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.