BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékot emel a Microsoft

Nagy részvény-visszavásárlási programot indít a Microsoft, 40 milliárd dollárt szánnak az akcióra.

Újabb jelentős részvény-visszavásárlási programot indít a Microsoft, a társaság ezúttal 40 milliárd dollárt szán az akcióra. A cég legutóbb 2013-ban jelentett be hasonló mértékű kezdeményezést – írja a The Wall Street Journal, megemlítve, hogy e célra eddig közel 140 milliárd dollárt költöttek. A most meghirdetett, várhatóan az év végéig lezáruló program a Microsoft piaci értékének mintegy 9 százalékát érinti.

Bejelentették azt is, hogy 3 centtel 39 centre növelik az osztalékot. Ez egyébként elmarad az elmúlt évek ütemétől, hisz tavaly ilyenkor 16, míg 2014-ben 11 százalékos növelésről döntöttek. Az új osztalékot december 8-tól fizetik a részvényeseknek.

Bár a személyi számítógépek (PC) globális piacának az évek óta tartó zsugorodása a Microsoft fő terméke, a Windows bevételeit csökkentette, a társaság sikeresen fordult az új technológiák és szolgáltatások felé. A befektetők és az elemzők is pozitívan fogadták a cég irányítását 2014 februárjában átvevő Satya Nadella koncepcióját, amelyben fontos szerep jutott a felhőalapú megoldásoknak. Ennek is köszönhető, hogy június végén 113 milliárd dollárnyi (közel 31,3 ezer milliárd forint) készpénzzel és gyorsan mobilizálható befektetéssel rendelkeztek.

Jórészt a felhőüzletág teljesítményének köszönheti a társaság azt is, hogy a június végén zárult üzleti negyedévében az előzetes várakozásokat felülmúló bevételt és nyereséget ért el. Igaz, a 20,6 milliárd dolláros forgalom 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A PC-piacon tapasztalható nehézségek hatékony kezelését, valamint a Windows 10 tavalyi bevezetése kapcsán választott új, egyéves ingyenes frissítésre alapozó üzleti modell bevezetését a piac is értékelte: az elmúlt egy évben 31 százalékkal emelkedett a Microsoft részvényeinek árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.