BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben inkább adni kell a részvényeket

Eddig úgy tűnik, jól járt az a befektető, aki az év hagyományosan legrosszabb hónapjának számító szeptemberben elhagyta a tőzsdéket. A múltbeli tapasztalatok ugyancsak azt igazolják, hogy érdemes a tőzsdék éven belüli szezonalitását figyelembe véve meghozni a kereskedési döntéseket

Szeptember az év leggyengébb hónapja, legalábbis ezt támasztják alá a múltbeli adatok, az amerikai Dow Jones index 1896-os létrehozása óta az év ezen időszakában átlagban több mint 1 százalékot esett, ami messze a legrosszabb teljesítmény az év egyes hónapjai között. A rossz szeptemberi eredményeket pedig nem lehet csupán néhány év teljesítményére fogni, 1900 óta az egyes évtizedeket vizsgálva az esetek több mint a felében az év hónapjainak rangsorában a 11., illetve 12. helyet kapta szeptember a havi átlagos teljesítmények alapján.

A hónap nagy része eltelt már, és egyelőre úgy tűnik, azok a befektetők, akik a historikus adatokra hallgatva szeptember elején eladták részvényeiket, nem döntöttek rosszul, a hónap elején ugyanis meredek esésbe kapcsolt az amerikai részvénypiac elsődleges benchmarkjának tekintett S&P 500 tőzsdeindex, a szeptember eleji 2186 pontos csúcshoz képest néhány nap alatt 3 százalékkal értékelődött le. Bár legutóbb felfelé kapaszkodtak már a részvényárak, köszönhetően az amerikai jegybank szerdai kamatdöntését követően adott jelzéseinek. Azonban a hónap eleji szintekhez képest az amerikai részvénypiac így is 1 százalék feletti mínuszban jár.

Ha a múltban hosszabb távra tekintünk vissza, akkor is azt a következtetést vonhatjuk le, hogy jól jártak azok a befektetők, akik a tőzsdei szezonalitást figyelembe véve hozták meg befektetési döntéseiket: annak a befektetőnek, aki 1952 óta minden év szeptemberében a Dow Jones indexbe fektetett, az év többi részében pedig készpénzt tartott, a kezdetben befektetett 1 dollárja mostanra lefeleződött. Ezzel szemben annak, aki a szezonális erős decemberi hónapban tette meg minden évben ugyanezt, a kezdeti 1 dollárja már megháromszorozódott.

Ha azt vizsgáljuk, hogy mi lehet az oka a szeptemberi hónapok átlagostól messze elmaradó teljesítményének, tudományosan alátámasztott magyarázatot aligha találunk. A lehetséges okok között szokás emlegetni, hogy a nyári szabadságok elmúltával sok profi befektető ilyenkor tér vissza az ekkor még illikvid piacokra, és végrehajtja elhalasztott eladásait. Egy másik magyarázat lehet, hogy több befektetési alapnál ekkor zárul a pénzügyi év, és igyekeznek likvidálni a veszteséges pozíciókat. Ugyancsak sokan emlegetik azt a lehetséges hatást is, miszerint a vállalatok előbbre hozzák a harmadik negyedéves profit warningokat, mivel a menedzsment bizonytalan az éves eredménycélok teljesíthetőségében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.