BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 30 százalékot is lehetett nyerni - ebbe volt érdemes befektetni

Voltak alapok, amelyekkel 30 százalékot is lehetett keresni az idén. A lakosság persze nem ezeket, inkább az ingatlanalapokat vásárolta a szerény, de biztos hozam reményében.

A befektetési alapok vásárlóinak egy kisebb része sír, a nagyobbik viszont elégedett lehet az idén. Az utóbbi táborba tartoznak néhány abszolút hozamú alap tulajdonosai is, ezekkel a konstrukciókkal ugyanis akár két számjegyű hozamot is el lehetett érni január óta. Az idén eddig az OTP EMDA az abszolút hozamú alapok királya, kilenc hónap alatt több mint 30 százalékot szedett magára. Az EMDA-nak a tavaly még veszteséget hozó brazil és az orosz eszközök az idén már nyereséget termeltek, emellett az alap a nemesfémeken is sokat keresett. Azóta viszont ezeket az eszközöket eladták, most elsősorban dollárt tartanak, mivel ennek erősödésében bíznak. „Nem kérdés, hogy kamatemelésekre lesz szükség az Egyesült Államokban” – érvel Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, aki a dollár erősödése mellett a kínai jüan és a koreai won gyengülését is várja.

A lakosság számára is elérhető abszolút hozamú nagyobb alapok közül jól teljesített még az OTP G10 Euro, amely több mint 20 százalékot hozott. Az OTP-s abszolút hozamú alapokba fektető OTP Prémium származtatott alap pedig csaknem 12 százalékon áll azóta. A legnagyobb abszolút hozamú alapok többnyire a kötvényalapokhoz hasonló eredményt értek el.

A nyersanyagpiacon nemcsak az abszolút hozamú, hanem az árupiaci alapok is sokat kaszáltak. Az OTP Alapkezelő vitte a prímet itt is, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint az OTP Föld Kincsei alap csaknem 26,5 százalékos hozamot ért el az idén. A Budapest Alapkezelő Arany alapok alapja is majdnem 20 százalékot szedett fel, és a K&H nyersanyagpiaci alapjai is jól mentek, a forintos sorozat is több mint 8 százalékos hozamot ért el.

A részvényalapok közül a latin-amerikai, az orosz és a magyar tőzsdén befektető konstrukciók taroltak az idén. Az Aberdeen latin-amerikai alapja 31 százalék fölött hozott, az OTP orosz alapja 29, az Aegoné 24,5 százalékot emelkedett. A feltörekvő piaci részvényalapok között is több olyan volt, amelyik 20 százalék körüli nyereséggel zárt, ehhez számottevő mértékben hozzájárult a Budapesti Értéktőzsde teljesítménye is. A BUX-indexet követő alapok ugyanis 15 százalék körüli hozamot értek el az év eleje óta.

A lakosság számláira egyébként a legjobb alapok teljesítményéből viszonylag kevés pénzt jutott el. A 20-30 százalékos hozamú konstrukciók többségében kevés megtakarítás van, egyedül az OTP EMDA és az OTP Föld Kincsei büszkélkedhet 10 milliárd forintos nagyságrendű vagyonnal. A kisbefektetők a kockázatos részvény- és abszolút hozamú alapok helyett az idén inkább a szerényebb, ám stabilabb hozamot ígérő ingatlanalapokat keresték. A beáramló tőkének köszönhetően az Erste nyílt végű ingatlanalapjának nettó eszközértéke a napokban átlépte a 300 milliárdot.

Ma ez a második legnagyobb hazai alap a 355 milliárdos OTP Optima rövid kötvényalap után. A Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék ingatlanalapjának két sorozata már több mint 118, az OTP Ingatlanalap pedig 113 milliárdot kezel. A hozamaik viszont mérsékeltek, 1,84–2,6 százalék között voltak az idén.

A lakosság másik nagy kedvencének számító vegyes alapoknál vegyes maradt a kép. A kiegyensúlyozott vegyes alapokat az idén az OTP portfóliómenedzserei kezelték a legeredményesebben, a Paletta és a Prémium kiegyensúlyozott alapok hozama 8,4 százalék körül van. A K&H részlegesen tőkevédett alapjai nem találtak magukra, közülük több alapnak is negatív a hozama. Az óvatos vegyes alapok toplistáját is egy OTP-s konstrukció vezeti az idén, a Prémium Klasszikus 5,8 százalékos hozammal, a legnagyobb méretű K&H-s alapok teljesítménye ehhez képest nagyon gyenge volt, sőt olyan is akadt köztük, amelyik csaknem
5 százalékos mínuszban van már január óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.