BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmilliárdot tettek az Alteóba a kisbefektetők

A kisbefektetők a minimális négyszeresét, de a nyilvános értékesítésre felajánlott volumen alig harmadát jegyezték le az Alteo papírjaiból. Pénteken derül ki a végleges vételár.

Lezárult az Alteo Nyrt. első nyilvános részvényértékesítése. A kisbefektetők 106 672 darab részvényt jegyeztek le a 4900 forintos maximális árral kalkulálva összesen 522,7 millió forintért. Az eredmény felemás. A kibocsátó alternatív energetikai cég közleményében elégedettnek tűnt, úgy fogalmaztak: „alaposan bevásároltak a magánbefektetők a részvényből”. Ez részben igaz, hiszen a minimálisan lejegyezhető mennyiség 25 ezer darab volt, ennek több mint a négyszeresére volt kereslet. Abból a szempontból viszont nem kiugró az eredmény, hogy a nyilvános értékesítés során 300 ezer részvényt is eladhattak volna, ennek csupán a harmadára volt kereslet.

Az intézményi befektetők számára ma zárul a jegyzés, este hatig tehetnek ajánlatot a részvényekre 4600-4900 forint közötti áron. A nagybefektetők körében 600 ezer részvényt adhat el az Alteo. A végleges kibocsátási ár az intézményi ajánlatok kiértékelése után dől el, ha 4900 forintnál alacsonyabb lesz, akkor a kisbefektetők visszakapják a különbözetet. A végleges árat pénteken állapítják meg, és közlik a befektetőkkel.

Mivel a kisbefektetőktől a jelek szerint alig félmilliárd forint folyhat csak be, az intézményektől legalább 2,5 milliárd forintot kellene összeszedni, hogy teljesüljön az Alteo 3 milliárd forintos tőkebevonásról szóló terve. Ehhez több mint félmillió részvényt kellene ma estig eladni, ami persze teljesülhet is. Ha a lakossági és a zártkörű intézményi értékesítéssel eladott részvények összesített értéke meghaladja a 3 milliárd forintot, akkor az Alteo jelenlegi nagybefektetője, a Wallis is eladhat a pakettjéből, de csak annyit, hogy az energetikai cégben lévő részesedése ne csökkenjen 51 százalék alá.

Az, hogy az Alteóért nem álltak sorba a kisbefektetők, az elmúlt évek tőzsdei kibocsátásai után részben érthető. Hasonló részvényjegyzés utoljára két éve volt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a kisbefektetők akkor a Schóbert Norbi által alapított Update cég részvényeiből vásárolhattak. A Norbiban bízók azóta csúnyán megégették magukat, a papír árfolyama ugyanis a bevezetés óta az ötödére esett vissza. Az Alteo üzleti modellje azonban más, a befolyt pénzt például nem marketingre tervezik költeni, hanem a cég növekedésének finanszírozására fordítják. A társaság 2017-2019 között 38 milliárd forintnyi befektetési és beruházási lehetőséget lát, ebből legalább 12 milliárd forintnyit szeretnének meg is valósítani.

Az Alteo után a Duna House lehet a következő tőzsdére lépő cég. Az ingatlanpiacon tevékenykedő vállalkozás papírjait 5250 forintos maximális áron lehet jegyezni, de a végleges ár itt is az intézményi jegyzések után alakul majd ki. A nagybefektetők pedig 3900 és 5250 forint közötti ajánlatot tehetnek a részvényekre. Hogy a kisbefektetők mennyire lelkesen szállnak majd be a cégbe, a hónap végén derülhet ki. Mindenesetre a tőzsde és a jegybank keményen dolgozhat azért, hogy a háztartásokkal is megkedveltesse a részvénybefektetéseket. A magyarországi kisbefektetők ugyanis egyáltalán nem kedvelik a részvényeket. A jegybanki adatok szerint csupán 320 milliárd forint körüli összeget tartanak ilyen értékpapírokban, ami a teljes pénzügyi vagyonuk kevesebb mint 0,8 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.