BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmilliárdot tettek az Alteóba a kisbefektetők

A kisbefektetők a minimális négyszeresét, de a nyilvános értékesítésre felajánlott volumen alig harmadát jegyezték le az Alteo papírjaiból. Pénteken derül ki a végleges vételár

Lezárult az Alteo Nyrt. első nyilvános részvényértékesítése. A kisbefektetők 106 672 darab részvényt jegyeztek le a 4900 forintos maximális árral kalkulálva összesen 522,7 millió forintért. Az eredmény felemás. A kibocsátó alternatív energetikai cég közleményében elégedettnek tűnt, úgy fogalmaztak: „Alaposan bevásároltak a magánbefektetők a részvényből.” Ez részben igaz, hiszen a minimálisan lejegyezhető mennyiség 25 ezer darab volt, ennek több mint a négyszeresére volt kereslet. Abból a szempontból viszont nem kiugró az eredmény, hogy a nyilvános értékesítés során 300 ezer részvényt is eladhattak volna, ennek csupán a harmadára volt kereslet.

Az intézményi befektetők számára ma zárul a jegyzés, este hatig tehetnek ajánlatot a részvényekre 4600–4900 forint közötti áron. A nagybefektetők körében 600 ezer részvényt adhat el az Alteo. A végleges kibocsátási ár az intézményi ajánlatok kiértékelése után dől el, ha 4900 forintnál alacsonyabb lesz, akkor a kisbefektetők visszakapják a különbözetet. A végleges árat pénteken állapítják meg, és közlik a befektetőkkel.

Mivel a kisbefektetőktől a jelek szerint alig félmilliárd forint folyhat csak be, az intézményektől legalább 2,5 milliárd forintot kellene összeszedni, hogy teljesüljön az Alteo 3 milliárd forintos tőkebevonásról szóló terve. Ehhez több mint félmillió részvényt kellene ma estig eladni, ami persze teljesülhet is. Ha a lakossági és a zártkörű intézményi értékesítéssel eladott részvények összesített értéke meghaladja a 3 milliárd forintot, akkor az Alteo jelenlegi nagybefektetője, a Wallis is eladhat a pakettjéből, de csak annyit, hogy az energetikai cégben lévő részesedése ne csökkenjen 51 százalék alá.

Az, hogy az Alteóért nem álltak sorba a kisbefektetők, az elmúlt évek tőzsdei kibocsátásai után részben érthető. Hasonló részvényjegyzés utoljára két éve volt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a kisbefektetők akkor a Schóbert Norbert által alapított Update cég részvényeiből vásárolhattak. A Schóbertben bízók azóta csúnyán megégették magukat, a papír árfolyama a bevezetés óta az ötödére esett. Az Alteo üzleti modellje azonban más, a befolyt pénzt például nem marketingre tervezik költeni, hanem a cég növekedésének finanszírozására fordítják. A társaság 2017–2019 között 38 milliárd forintnyi befektetési és beruházási lehetőséget lát, ebből legalább 12 milliárd forintnyit szeretnének meg is valósítani. Az Alteo után a Duna House lehet a következő tőzsdére lépő cég. Az ingatlanpiacon tevékenykedő vállalkozás papírjait 5250 forintos maximális áron lehet jegyezni, de a végleges ár itt is az intézményi jegyzések után alakul majd ki. A nagybefektetők pedig 3900 és 5250 forint közötti ajánlatot tehetnek a részvényekre. Hogy a kisbefektetők mennyire lelkesen szállnak majd be a cégbe, a hónap végén derülhet ki. Mindenesetre a tőzsde és a jegybank keményen dolgozhat azért, hogy a háztartásokkal is megkedveltesse a részvénybefektetéseket. A magyarországi kisbefektetők ugyanis egyáltalán nem kedvelik a részvényeket. A jegybanki adatok szerint csupán 320 milliárd forint körüli összeget tartanak ilyen értékpapírokban, ami a teljes pénzügyi vagyonuk kevesebb mint 0,8 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.