BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét megy a Duna House a tőzsdére

Tavaly visszalépett, de az idén ismét megpróbálja a tőzsdére lépést a Duna House. A jegyzési ár emelkedett, de a nyereség is nőtt tavaly óta

Mától indul a Duna House részvényeinek jegyzése. A hírt pénteken jelentették be a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A kisbefektetők október 27-ig jegyezhetnek a papírból, egyelőre a maximális 5250 forintos árfolyamon. Ez azonban lejjebb is mehet, ha a zártkörű jegyzésben az intézmények alacsonyabb áron vásárolnak a papírból, ebben az esetben visszakapják a különbözetet a befektetők. Az intézmények által ajánlható minimális ár egyébként 3900 forint. A részvénykibocsátás fő szervezője a Concorde Értékpapír lesz, de a papírokat az Erste Befektetési Zrt., az Equilor, az MKB és a Raiffeisen kijelölt fiókjaiban is meg lehet vásárolni.

A Duna House 3,06 millió részvényéből legfeljebb 900 ezret terveznek eladni a jegyzés során. A nyilvános értékesítésben 150 ezret hirdetnek meg első körben, ebből 75 ezret akár kedvezményes, a végleges árnál 10 százalékkal alacsonyabb árfolyamon is elvihetnek a befektetők. Egy-egy részvényjegyző legfeljebb 250 olcsóbb értékpapírt kaphat. Ha a kisbefektetők több részvényt szeretnének az eredetileg meghirdetett mennyiségnél, az intézmények számára félretett 750 ezres pakettból is kaphatnak maximum 450 ezer darabot. Ellenkező esetben az intézmények és a 100 ezer eurónál többet jegyző befektetők számára 750 ezer részvényt ajánlanak fel, túljegyzés esetén ez a mennyiség még 90 ezerrel növelhető.

A Duna House tavaly már megpróbálkozott a tőzsdére menetellel. Akkor a maximális ár 4250 forint volt. Most, ha minden papírt sikerül a maximális áron eladni, 4,725 milliárd forintnyi bevétel folyhat be a kibocsátás során. A tulajdonosok ebből 1,5 milliárd forintot fordítanak tőkeemelésre, ebből 500 millió forint refinanszírozásra megy el, 131 millióból a cég lengyel leányvállalatának lejáró kötvényeit fizetik vissza, a maradékot fejlesztésre fordítják.

A cég tavaly végül azért lépett vissza a tőzsdei bevezetéstől, mert egy jogszabály-módosítással 2 százalékban maximálták a jelzáloghitelek ügynöki jutalékát, a Duna House bevételének és nyereségének komoly hányada pedig ebből származott. „Alkalmazkodtunk a jutalékplafonhoz” – mondta a tőzsdei bevezetés sajtótájékoztatóján Guy Dymschiz, a cég társtulajdonosa és vezetője. A társaságot akkor többen eltemették, ennek ellenére sikerült megvalósítani a kitűzött terveket, fejlesztéseket – tette hozzá.

A Duna House Lengyelországban is terjeszkedni kezdett, megvásárolta a Metrohouse ingatlanközvetítő céget. Ezen a piacon a Dymschiz testvérek nagy növekedési lehetőséget látnak. A hitelközvetítést gyakorlatilag most indítják be, a lengyel hitelpiac nyolcszor akkora, mint a magyar, az átlagos hitelnagyság pedig a duplája az itteninek. A magyarországi ingatlan- és hitelpiacon is növekedést várnak, úgy látják: néhány éven át még mindenképpen támogató lesz a környezet. Új lábként elindult a cég alapkezelője, az Impact egy lakóingatlan-alappal. Ingatlanalap több is van Magyarországon, ezek közül azonban a többség kereskedelmi, ipari és irodaépületekbe fektet, a Duna House konstrukciója ezért kilóg a sorból. Mindezek mellett ingatlanfejlesztései is vannak a társaságnak.

A Duna House, ha tőzsdére lép, valószínűleg osztalékrészvény lesz. Dymschiz elmondta: eddig az adózott eredmény 47 százalékát fizették ki osztalékként, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni. Tavaly a társaság 966 millió forintos nettó eredményt ért el, az idén az első félévet 940 millió forintos profittal zárták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.