BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre beüthet az amerikai recesszió?

Most különösen nem mindegy, mikor száll ki valaki a részvénybefektetéseiből – intenek amerikai elemzők.

A Bank of America közgazdászai a jövő évre nem számolnak recesszióval az USA-ban, visszafogott, de tartós növekedést jeleznek előre. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a több mint hét éve tartó tőzsdei szárnyalás után – amely a részvényárakban 270 százalékos emelkedést hozott –, meddig tarthat még a jelenlegi ciklus.

Öt indikátort néztek meg az elemzők, amelyek a múltban a legjobban jelezték előre az amerikai recessziókat: a hozamgörbe meredeksége (a kétéves és tízéves hozamok közti különbség), az ISM fogyasztói bizalmi index, a kiadott építési engedélyek száma, az új munkanélkülisegély-kérelmek száma, valamint a fogyasztási és beruházási hitelek állományának növekedése. Ezek alapján a medvepiac kezdete valamikor jövő év közepére várható.

Önmagában azonban nem ez a kellemetlen, hanem az, hogy a jelenlegi árszinteken a piacok nem árazzák a recessziós kockázatokat. A Bank of America év végi célára az S&P 500 indexre 2000 pont, ami 7 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi értéknél. Ha pedig az elemzőknek igazuk lesz, a jövő év még rosszabb lehet a tőzsdén.

Egy dolog mindenképpen hiányzik a mostani bikapiacról: a befektetői eufória. A Wall Street borúlátóbb a részvénypiacokat illetően, mint a 2008-as pénzügyi válság alatt, a befektetési alapok kezelői rekordmértékben menekülnek készpénzbe. A szentimentfelmérésekkel szemben azonban a befektetési alapokról szóló statisztikák nem tükröznek ilyen nagy defenzivitást. A nagy kapitalizációjú papírokba fektető aktív menedzserek 2012 óta nem rendelkeztek olyan mértékű kitettséggel a ciklikus szektorok irányában, mint most, és összességében a bétakitettségük is csúcson van a mostani ciklusban. Mindemellett a részvényalapokba (jellemzően a passzív alapokba) az utóbbi öt évben 100 milliárd dollárral több tőke áramlott, mint a korábbi bikapiac utolsó öt évében.

Mindezek ellenére a befektetőknek óvatosan érdemes tervezni a kiszállást: ha nem vagyunk képesek viszonylag jól eltalálni a bikapiacok tetejét, összességében jobban járunk, ha nem nyúlunk befektetéseinkhez. Ez azért van, mert sok esetben a legnagyobb hozamok a bikapiacok vége felé jönnek, ami jellemzően elég ahhoz, hogy az ezt követő veszteségeket ellensúlyozza. Az elmúlt 80 évben a minimális részvénypiaci hozam, amit egy bikapiac utolsó két évében elérhettünk, 30 százalék volt, míg a mediánhozam 45 százalék. Vagyis ha túl korán adunk el, annak jelentős költségei lehetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.