BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőttek a Konzum-részvények

Több mint 16 százalékot drágultak a pécsi Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedd délelőtt arra, hogy a cég előző este bejelentette – a Világgazdaság által korábban elsőként közölt – hírt, miszerint a Konzum irányítása alá került a legnagyobb magyar szállodalánc, a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. A cég 12,48 milliárd forintos jegyzett tőkéjét kitevő részvények 67,9 százalékát a Konzum PE Magántőkealap szerezte meg, közel 32,1 százalékot pedig a KZBF Invest Vagyonkezelő Kft. Az a közleményből nem derült ki, mi lett a sorsa a Hunguest további, 0,045 százalékos pakettjének.

A Hunguest több mint kétharmada feletti befolyást megszerző Konzum PE Magántőkealapot a Konzum elnöke, Jászai Gellért alapította, s jegyezte le magánszemélyként annak befektetési jegyeit. A magántőkealapba került a Konzumtól a 3 millió forintos törzstőkével idén áprilisban gründolt KZH Invest Kft., valamint a tavaly decemberben ugyancsak 3 millióval elindított, a Konzum által 90 százalékban tulajdonolt s a Hunguestben most közel 32,1 százalékos befolyást szerzett KZBF Kft. egytizede is. Néhány hete pedig a Konzum a 3 milliós törzstőkéjű Konzum Management Kft.-ben lévő 1,5 milliós törzsbetétű üzletrészéből 600 ezer forintnyit értékesített Jászainak, akinek szavazati joga ezzel ötven százalék fölé ment. A magántőkealapot a Konzum 30 százalékos tulajdonában álló Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli.

A tranzakció előtt a Hunguest csaknem összes részvényét öt társaság birtokolta. Közülük a legnagyobb közvetlen, közel 32,1 százalékos részesedése a Nemzeti Üdülési Alapítvány 72,31 és az annak tulajdonában lévő Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zrt. 27,69 százalékos befolyása alatt álló Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-nek volt. Közvetve azonban Leisztinger Tamás nagyvállalkozóé volt a szállodavállalat többsége. Az Arago Zrt. 25,7, a BÉT-en forgó Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Nyrt. 24,6, a Svájcban bejegyzett Lemisa Investment Holding AG 16,9 százalék felett diszponált, míg a Leisztingerhez nem köthető Berito Kft.-nek 0,721 százalékos részesedése volt. Mellettük a tapolcai önkormányzat 0,008, míg kisbefektetők 0,001 százaléknyi papírral rendelkeztek.

A 18 Hunguest-szállodából csak 14 tulajdonjoga kerül át a vevőkhöz, valamint a márkanév és a franchise-jogok. Leisztinger a lillafüredi Hotel Palotát és a szegedi Hotel Forrást, valamint a montenegrói Sun Resortot és az ausztriai Heiligenblutot megtartja, ám azokat szerződéses partnerként továbbra is a Hunguest működteti. Jászai a kormányhoz legközelebb álló napilapnak nyilatkozva csaknem 23 milliárd forintban határozta meg a tranzakciós értéket, ami állítása szerint nem egyezik meg a vételárral. De hogy miben tér el attól, azt üzleti titokra hivatkozva nem mondta meg. Azt viszont igen, hogy az adásvételhez az Eximbank 3,3 milliárd forintos, míg az MKB Bank nem közölt nagyságú hitelt adott. Jászai egyúttal megerősítette a Világgazdaság korábban megjelent értesülését, miszerint a mostani adásvétel előfeltételeként a Hunguest meglévő – többek között az Erste Bank által nyújtott – hiteleit hosszú távúra alakították át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.