BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell sokat fizetni a magas hozamért

A legjobban teljesítő alapokkal akár több mint 30 százalékot is kereshettünk idén, és pár száz forintért, de akár ingyen is hozzájuk juthatunk

Legjobban az idén a rendkívül kockázatos, feltörekvő piacokba fektető alapok szárnyaltak a lakossági, Magyarországon kezelt, jelenleg is forgalmazott befektetési alapok közül. A legjobban teljesítő OTP Orosz részvényalap eurós, C sorozata 34,21 százalékot emelkedett eddig az idei év eleje óta, ezt követte szorosan az Aberdeen Latin-Amerika részvényalapja, mindössze 5 bázispontos elmaradással. 30 százalék fölött hozott az OTP ETF-ekbe fektető, aktívan kezelt nyersanyagalapja, az OTP Föld Kincsei és a feltörekvő piaci abszolút hozamú alap, az EMDA is, valamint közel 30 százalékot hozott az Aegon Russia zlotys sorozata is eddig az idén, ha minden alapból a legjobban teljesítő sorozatot vesszük figyelembe.
A legjobban teljesítő alapok közül az Aberdeen alapja számítja fel a legnagyobb vagyonarányos éves folyó költséget, 2,44 százalékot, a legkisebbet pedig az OTP Orosz részvény eurós sorozata, 1,64 százalékot.

Ezek a költségek viszont látszanak már az árfolyamon is. A kiemelt befektetői információs dokumentumok (KIID) alapján az alapkezelők által megengedett maximálisan felszámítható vételi költség szinte mindenhol 5 százalék, ugyanez igaz a befektetési jegyek visszaváltási költségeire is. Ebből egyedül az Aegon enged, amelynek zlotys orosz alapjánál utóbbi tétel csupán 3,5 százalék.

Ez a két költség természetesen kedvezőbb, ha cégcsoporton belüli forgalmazó értékpapírszámláján keresztül zajlik az alapok adásvétele. Az Aegon alapkezelő ügyfeleként például díjmentesen adhatják és vehetik az ügyfelek az alapokat, sőt még a számlakezelési költséget sem kell kifizetniünk. Az OTP értékpapírszámláján az EMDA alapot 210–429 forintért vehetik meg az ügyfelek (vagy ennél is kevesebbért, ha rendszeres vételi megbízást állítanak be), eladáskor pedig 638–1276 forintot kell kifizetni az alap befektetési jegyeire. Ennél drágábbak az eurós alapok, amelyekre vételkor 1,08–2,15 eurót kell kifizetni, illetve 2,15–5,36 eurót eladáskor. Emellett az OTP-nél számlavezetési költség is felmerülhet. Az aktívan kezelt alapok sajátossága az éves, benchmark feletti hozamra vetített 20 százalékos sikerdíj, ezt az Aberdeen alapját kivéve mindenhol levonják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.