BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rejtett költségektől hemzseghet a nyugdíjmegtakarítás

Nemcsak a befizetések, a befektetés után is leveszi a sápot a nyugdíjpénztár – ez több mint egy százaléka is lehet a megtakarításnak. Erről a szerződési feltételekből többnyire nem értesülünk

Ha rendszeresen eleget teszünk önkéntes nyugdíjpénztári befizetésünknek, alapvetően három jelentősebb költségelemmel találkozhatunk: a taggá válás mindössze pár ezer forintos költségét, a működési és likviditási tartalékként működő sávos, folyó költséget, valamint a befektetési szabályokban, alapszabályokban többnyire nem megtalálható mögöttes vagyonkezelési költséget kell kifizetnünk. A legkönnyebb a belépési díjakat összevetni, míg a folyó költség esetében ez nehezebb: a sávok és a levont összegek is ingadoznak a pénztáraknál, sok függ attól, melyik pénztárba mennyit utalunk. Az átlagos 76 ezer forintos éves díjat befizető tag esetében mindenesetre átlagosan 6,33 százalék a folyó költség, vagyis ötezer forint alatt alakul, ám a befektetés ennél sokkal többe is kerülhet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2014-es díjterhelési mutatói alapján a pénztárak legnagyobb költségelemét már a vagyonkezelési költség képezi ugyanis – a teljes, 0,78 százalékos átlagos díjterhelésből 0,47 százalék a befektetés menedzselésének költsége.

Bár a jegybank a vagyonkezelési költségre 0,8 százalékos felső korlátot szab, 2015-ös adatok alapján előfordulhat, hogy a bruttó hozamból a Portfolio által kiszámolt – a vagyonkezelési költségen felül feltehetően más költségeket is tartalmazó – teljes költség túllépi ezt (azért érdemes megjegyezni, hogy az MNB a vagyonra vetített költséget vizsgálja, ez viszont számunkra nem ismert). A Portfolio számításai szerint a Tempo, a Rába és az Allianz önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos költsége lépi túl a 0,8 százalékot, viszont vannak olyan szolgáltatók is, ahol az alacsonyabb átlagos költség ellenére egyes portfóliók lépték túl a limitet, ilyen az Aegon Klímaváltozás, az OTP három portfóliója és a Pannónia Nyugdíjpénztár két portfóliója is.

Vannak egyébként olyan, kifejezetten olcsó szolgáltatók is, ahol a nulla felé közelít a vagyonkezelés költsége, ilyen az Első Kalocsai Nyugdíjpénztár, ahol elvileg nincs vagyonkezelési költség, az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztár, a Richter Gedeon mellett működő nyugdíjpénztár, valamint az Első Hazai Nyugdíjpénztár számít fel 0,1 százalék alatti vagyonkezelési költséget.

Átlagosan az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly 0,46 százalékos vagyonkezelési költséget számítottak fel, a nyolc legnagyobb taglétszámú pénztár átlaga 0,56 százalék volt, ebből a három legolcsóbb a Honvéd, az MKB és az Aranykor pénztár volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.