BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a font, szárnyal a FTSE

Gyengébb már a font, mint a népszavazás után, 31 éves mélyponton van a brit deviza, ám a tőzsde szárnyal: a FTSE 100 folyamatosan erősödik, a vállalatoknak ugyanis jól jön a gyenge angol valuta

Az utóbbi napokban megint zuhanásba kapcsolt az angol font árfolyama, a dollárral szemben kedden 31 éves mélypontot ért el a deviza, vagyis már gyengébb, mint a június végi népszavazást követő első piaci pánik idején.
A június 23-án tartott brit népszavazást követően azonnal zuhanni kezdett a font a dollárral szemben, az első ijedség 1,50 környékéről 1,30 közelébe lökte az árfolyamot. Ott átmenetileg megtorpant a gyengülés, de hamar jött az újabb hullám, kialakítva az 1,28-as mélypontot. Ez után három hónapig az 1,30-as szint körül oldalazott.

Az utóbbi napokban annak következtében kezdett ismét zuhanni a brit deviza, hogy a kormány továbbra sem akarja hivatalosan kérni a kilépését az Európai Unióból. Először Boris Johnson külügyminiszter beszélt arról, hogy csak 2017 elején aktiválnák az alapszerződés 50. cikkelyét, mely a kilépést szabályozza, majd a hét végén Theresa May kormányfő is megerősítette, hogy csak az első negyedévben lépnek majd. A legerősebb kijelentés a miniszterelnöktől az volt, hogy nem az európai közös piacon maradás az egyetlen prioritásuk a tárgyalásokon.

A piacnak azonban láthatóan már elege van a további halogatásból, ráadásul egyre többen tartanak attól, hogy a mostani időhúzásnak fájdalmas következményei lesznek. Legalábbis most egyre többen gondolják azt, hogy megnőtt az esélye a „hard Brexitnek”, ami azt jelentené, hogy 2019-re sem sikerül megállapodni a brit–uniós kereskedelmi kapcsolatok folytatásáról, és kénytelenek lesznek a WTO-szabályok szerinti együttműködésre áttérni. Ezt pedig már a népszavazás előtt is a legpesszimistább forgatókönyvnek tartották az elemzők.

A fentiek miatt arra lehet számítani, hogy a font továbbra is nyomás alatt marad addig, amíg nem látszik, hogy enyhülne a viszony a felek között. A Commerzbank technikai elemzése szerint például a jelenlegi 1,2742-ről 1,22-ig is eshet a font-dollár jegyzés a következő hónapokban. A Bank of America-Merrill Lynch szerint viszont ez nem biztos, hogy bekövetkezik, ők arra számítanak, hogy a jövő év közepére 1,26-ig esik a font, ott viszont megtorpan a zuhanás, és visszafordul. Ez azonban részben a dollár általuk várt gyengülésével magyarázható, az euró-font árfolyam esetében azt várják, hogy a jelenlegi 0,84-ről egy éven belül 0,88-ig emelkedik majd a jegyzés.

A brit tőzsde azonban ellenáll a Brexit-félelmeknek, az FTSE 100 index kedden is egy százalék feletti erősödést mutatott. Az index történelmi csúcsa felé közelített átlépve a hétezer pontos határt. Az év eleje óta pedig a font már említett 13,5 százalékos zuhanása mellett az index majdnem 12 százalékkal erősödött. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy az érintett cégeknek a fő működési terepe nem Nagy-Britannia, csak ott vannak tőzsdére vezetve, ugyanakkor a gyenge font akár pozitív is lehet számukra, hiszen javíthatja a profitkilátásaikat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.