BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenhet a tranzakciós illeték

A kis és közepes, sokat hitelező pénzügyi cégek lehetnek a nyertesei az egyik adótörvényt módosító javaslatnak. Az a hitelintézet, amelyik 20 százalékkal növeli két év alatt a hitelállományát, legfeljebb 300 millió forintnyi tranzakciós illeték alól mentesülhet

Kedvezményt kaphatnak jövőre a hitelintézetek a tranzakciós illetékből. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslat alapján azok a pénzügyi intézmények jogosultak engedményre, amelyek a hitelállományukat két év alatt legalább 20 százalékkal tudták növelni. A növekedést persze új hitelek folyósításával kell elérni, az nem számít, ha például a forint gyengülése miatt nő a devizahitelek volumene, vagy ha a nem fizető adósok tartozása emelkedik az elmaradt kamatok miatt. A kedvezmény mértéke a pénzügyi szolgáltatásból eredő ügyfélkövetelés-állomány növekedésének a 0,6 százaléka, de nem lehet több, mint a pénzügyi intézmény által az adott adóévben fizetendő tranzakciós illeték 80 százaléka, és a 300 millió forintot sem haladhatja meg.

A javaslat célja, hogy növeljék a költségvetési adóbevételeket. Ha ugyanis több hitelt folyósít egy pénzügyi intézmény, több tranzakciós illeték is folyik be. Ezt a közterhet megfizetik a hitelintézetek akkor is, amikor a kölcsönt folyósítják, és akkor is, amikor az ügyfél törleszt. Az állam ezeknek a terheknek egy részét levenné az aktívan hitelező piaci szereplők válláról. A költségvetés egyébként jóformán semmiről sem mond le a kedvezmény bevezetésével. Az idén például 200,9 milliárd forint bevételre számítanak a tranzakciós illetékből, ez az összeg a jövőben sem kell hogy csökkenjen a kedvezmények miatt.

A javaslatba beépített limitek alapvetően a kisebb és közepes piaci szereplőknek kedveznek. A maximálisan igénybe vehető 300 milliós kedvezményhez elegendő, ha két év alatt 50 milliárd forinttal nő egy hitelintézet hitelállománya. A nagyobb bankoknál azonban ennél sokkal több hitelt kell kihelyezni a legalább 20 százalékos növekedés eléréséhez. Az OTP-nek például a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyve szerint 2015 végén a 2 ezer milliárd forintot is meghaladta a hitelállománya, és az OTP Jelzálogbanknál is volt még ezenfelül 968 milliárd forintnyi kölcsön. Vagyis az OTP-csoportnak valószínűleg legalább 600 milliárd forintnyi hitelállomány-növekedést kellene felmutatnia 2017 végéig ahhoz, hogy hozzájusson a kedvezményhez. A 300 milliós engedmény egyébként elhanyagolható tétel náluk, hiszen 2015-ben a bank tőzsdei jelentése szerint több mint 45 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizetett be. A K&H, az UniCredit és a CIB hitelállománya is ezermilliárd forint fölött volt tavaly, nekik is több százmilliárd forintos hitelnövekedést kell elérniük, ha engedményt szeretnének.

Az intézkedés abszolút nyertesei a 250 milliárd forintosnál kisebb, de gyorsan bővülő hitelállománnyal rendelkező pénzügyi intézmények lehetnek, ezek ugyanis tényleg le tudják majd vonni a terheikből a bővülés 0,6 százalékának megfelelő összeget.

Amit egyébként akár előre is igénybe lehet venni, a módosító javaslat szerint ugyanis már 2017 első napjától érvényesíthetik a hitelintézetek az adókedvezményt, ha a hitelállomány-növekedésre számítanak. Nem tanácsos azonban túlzottan optimista prognózis alapján kalkulálni. Ha ugyanis mégsem nő eléggé a hitelek volumene, és egy pénzügyi cég több kedvezményt vesz igénybe előre, mint amennyire az utólagos elszámolás alapján jogosult, a különbözet másfélszeresét fizetheti majd be az államkasszába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.