BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre komolyabban számolnak Trump győzelmével

Egyre szorosabb az amerikai elnökválasztás hajrája, ami a devizapiacokra is jelentős hatással van. A mexikói peso Trump felzárkózása miatt sokat gyengült, a menekülődevizák viszont erősödni tudtak a dollárral szemben.

Napokkal az USA elnökválasztása előtt gyakorlatilag felmorzsolódott a demokrata jelölt Hillary Clinton előnye, részben az újranyitott e-mail-vizsgálat miatt. A republikánus Donald Trump személye viszont politikailag és gazdasági programját tekintve is erősen megosztó, értékei radikálisan eltérnek a Clinton által képviseltektől, ezért a verseny szorosabbá válása a devizapiacon is nagy vihart kavart.

Trump győzelme esetén az egyik legnagyobb vesztes Mexikó, illetve az ország devizája lehet, feltéve, hogy megvalósulnak a külkereskedelemmel kapcsolatos sokkoló elképzelései. Az ingatlanmágnás több nyilatkozatában is keményen nekiment az ország fennálló kereskedelmi partnerségi megállapodásainak, köztük az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek (NAFTA), amelynek Mexikó is része. Tervei közt szerepel például importvám kivetése, ami durván visszavethetné az USA keresletét a mexikói termékek iránt, így a mexikói peso jelentős leértékelődéséhez vezetne. Ez alapján nem meglepő, hogy múlt hét péntek óta – Trump győzelmi esélyeinek növekedésével párhuzamosan – közel 5 százalékot gyengült a peso.

A Societe Generale elemzői elég durva előrejelzéssel álltak elő. Egy Clinton-győzelem következtében a mexikói deviza a jelenlegi, 19 körüli szintről rövid időn belül akár a 16,5–17,5 közötti sávba erősödhet a dollárral szemben. Ellenkező esetben a peso árfolyama gyorsan új történelmi mélypontra, 20 fölé kerülhetne, a gyengülés pedig tovább folytatódna akár a 23-as szintig, ami több mint 10 százalékos leértékelődést jelentene.

A hagyományos menekülődevizák viszont Trump győzelme esetén erősödnének a dollárral szemben. Érdemes kiemelni a japán jent, ami rövid távon valószínűleg a legnagyobb felértékelődést mutatná, de a svájci frank, sőt még az euró is a felülteljesítők között lehetne. Rövid távon a vesztesek azon feltörekvő országok devizái lehetnének, amelyek szoros gazdasági kapcsolatokat ápolnak az USA-val, vagy külsőleg sérülékenyebbek: ilyen például a brazil reál, a török líra vagy a dél-afrikai rand.

A kezdeti kockázatkerülő magatartást középtávon felválthatná az a mérlegelési szempont, hogy a kiszámíthatatlan Trump megválasztása növelné a bizonytalanságot. Emiatt nem kizárt az sem, hogy a Federal Reserve meghátrálna a kamatemelési ciklusában, ami csökkentené a dollár többi devizával szembeni vonzerejét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.