BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: sanghaji tőzsde

Felülteljesítő volt pénteken az ázsiai tőzsdék között a kínai piac. Miközben a régióban jellemzően estek a vezető részvényindexek, azzal párhuzamosan, hogy a befektetők kockázatkerülése felerősödött, addig a Shanghai Composite index 0,8 százalékos emelkedéssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját. A sanghaji tőzsdeindex 3196 ponton zárt, amivel technikailag bikapiacba lépett, vagyis az előző, január 28-i mélyponthoz képest már 20 százalékos emelkedésnél jár. Különösen az infrastruktúra-ágazatban érdekelt vállalatok részvényei segítették felfelé az indexet. A másik irányadó kínai index, a Shenzen Composite valamelyest lemaradt, 0,5 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, 2108 ponton.


A nap vesztese: amerikai technológiai cégek

Az amerikai elnökválasztás óta meredeken esnek az amerikai technológiai papírok. Pénteken a nyitás előtti kereskedésben az Amazon árfolyama közel 4 százalékkal került lejjebb, a Baidu 3 százalékot, az Apple 1 százalékot, a Facebook pedig szintén közel 1 százalékot esett. Mindez annak ellenére történt, hogy Trump adópolitikája kedvezőbb lenne a technológiai vállalatoknak, amelyek készpénzállományuk nagy részét adózási okokból külföldön tartják, de a társasági adókulcs csökkentése esetén talán hazavinnék. Az esés mögött az állhat, hogy a hedge fundok átsúlyoztak azokba a szektorokba, amelyek kifejezetten nyerhetnek Trump megválasztásával, ilyenek például az egészségügyi cégek. A befektetők attól is tartanak, hogy a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok romlanak, ami szintén nem kedvez a technológiai vállalatoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.