BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: acélgyártó vállalatok

Hatalmasat emelkedett hétfőn az acélgyártó cégek árfolyama, miután Trump szerdán győzelmi beszédében utalt arra, hogy tízéves időtávon 1000 milliárd dolláros infrastrukturális beruházási programot támogatna. A bejelentés után az ipari fémek árfolyama valósággal felrobbant a napokban. Ennek nyomán természetesen a gyártó vállalatok árfolyama is meglódult, így hétfőn az AK Steel 15 százalékot, a Steel Dynamics 10 százalékot, míg a Commercial Metals árfolyama 5 százalékot erősödött. Az elemzők azonban óvatosságra intik a befektetőket, mivel számításaik szerint pusztán az amerikai kereslet nem fajsúlyos tényező a legtöbb ipari fém esetében globális szinten, a vasércpiacnál például az USA részesedése 2015-ben mindössze 4 százalék volt, szemben Kína 70 százalékával.


A nap vesztese: Dynavax Technologies Corp.

Erőteljes eladói nyomás alá kerültek az amerikai gyógyszergyártó cég, a Dynavax Technologies Corp. részvényei, a papírok 76 százalékot estek hétfőn a nyitás előtti kereskedésben. A lejtmenetet az váltotta ki, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) nem hagyta jóvá a gyógyszergyártó Hepislav nevezetű, hepatitis B elleni készítményének a forgalomba helyezését. Az FDA-tanúsítvány megszerzése egy termék számára hatalmas presztízskérdést jelent, felhasználójának pedig biztonságot. A vezetőség jelezte, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő idő és erőforrás a készítmény további fejlesztéséhez, ezért valószínűleg partnerek bevonására kényszerülnek. A pénteki záróárral számolva a Dynavax árfolyama az idén már több mint 25 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.