BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigaprofit az OTP-nél

Pompás negyedévet zárt az OTP Bank. Az összes fontos leánycég nyereségessé vált, Ukrajnából és Oroszországból is dől a pénz

Parádés harmadik negyedéves számokat publikált az OTP. Az elemzők átlag 54,4 milliárd forintos várakozásával szemben a nettó profit 69,8 milliárd, az egyszeri tételekkel korrigált adózott eredmény 68,8 milliárd lett. Az első kilenc hónapban így összesen 176 milliárd forintnyi nyereséget ért el a pénzügyi csoport. Tavaly az első három negyedévben ennek a töredéke, csupán 36,5 milliárd forint volt a számviteli adózott eredmény, a harmadik negyedév pedig veszteséges lett.

A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy ismét profitot termelnek a korábban súlyosan veszteséges orosz és ukrán leányok, sőt a friss beruházásnak számító orosz direktbankon, a Touch Bankon kívül minden leánycég nyereséges. Az oroszországi OTP – a Touch Bankot nem számítva – 2015 első kilenc hónapjában még 15 milliárd, az ukrán leány pedig 27 milliárd forint veszteséget szedett össze. Az idén viszont az orosz leánycég 16 milliárd, az ukrán pedig 8,1 milliárd forint profitot hozott. A magyarországi alaptevékenység (OTP Core) és a bolgár leánybank eközben stabilan nyereséges. A magyarországi alaptevékenységből 98,4 milliárd, a bolgár DSK Bankból 42,7 milliárd forintnyi nyereség jött kilenc hónap alatt, ez 3, illetve 2 százalékkal magasabb a tavalyinál. A csoport szintű sajáttőke-arányos nyereség (ROE) 18 százalékos lett, ami nagyon jó eredménynek számít – mondta Bencsik László, az OTP pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A jövőbeli kilátások is kedvezők. Magyarországon elindult a hitelállomány növekedése: a teljesítő hitelállomány csoportszinten 2 százalékkal, Magyarországon pedig 4 százalékkal bővült az idén. A fogyasztási hitelek állománya idehaza 5, a vállalati kölcsönöké pedig 12 százalékkal emelkedett. A jelzáloghitelek volumene ugyan még csökken, de Bencsik szerint a negyedik negyedévben ennél a hiteltípusnál is eljön a trendforduló. Idén az első kilenc hónapban 71 százalékkal több jelzáloghitelt igényeltek az OTP-ügyfelek, mint tavaly, a folyósítások volumene pedig a másfélszerese volt az egy évvel korábbinak. A makrogazdasági kilátások is kedveznek a bankszektornak. Az OTP jövőre 3,9 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon tovább emelkedő reálbérek és bővülő fogyasztás mellett. A lakáspiac is pörög, az ingatlanárak emelkednek, és a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is fokozhatja a hitelezést.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Forbesnak adott interjújában nemrég arról beszélt, hogy akár már a következő negyedévben akvizíciókat jelenthet be a bank, ezt most Bencsik is megerősítette, de ennél konkrétabbat nem árult el a tervekről. A legutóbbi akvizíció, az Axa Bank magyarországi üzletágának átvétele volt, ez november elején zárult le, hatásai a következő negyedéves jelentésben látszanak majd. A hitelállomány mindenesetre 18 százalékkal nő az átvett, zömében jelzáloghitelekből álló portfóliónak köszönhetően.

VG-szakértő: Kiss Mónika, Equilor vezető elemző

Az OTP gyorsjelentésének minden tétele meghaladta a várakozásokat. Ki kell emelnünk a nehéz környezetben elért enyhén emelkedő kamatbevételt, az alacsony kockázati költséget, és hogy a bank helyzete Oroszországban, Ukrajnában és Horvátországban is javult. Az OTP Core és a bolgár leányvállalat továbbra is vezető pozícióban maradtak, de az orosz, ukrán és horvát leányoknál is jelentős javulás volt látható a számokban. Kifejezetten pozitív árfolyam-reakcióra számítunk, mivel a harmadik negyedéves eredmények több mint 25 százalékkal a konszenzus felett alakultak, a negyedévben a ROE mutató 20 százalék fölé ugrott. A kiváló eredmény megindítja majd a befektetők fantáziáját a magasabb osztalékkal vagy a régiós akvizíciós tervekkel kapcsolatban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.