BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól jött a meglepetés

Az amerikai, illetve az orosz piacon befektető részvényalapok vevői egyaránt jól jártak az USA elnökválasztásának nem várt eredményével

Nemhogy nem döntötte be a piacokat az unortodox kijelentései miatt nagy aggodalommal kezelt Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson, hanem számottevő emelkedéssel zárta a választás másnapját szinte az összes fontosabb részvényindex. Ha valaki egy megfelelő, Magyarországon kezelt lakossági részvényalapra fogadott a választás előtt, akkor tisztes haszonra tehetett szert november 9-én.

Az Aberdeen Latin-Amerika részvényalap befektetői jártak legjobban: ez 2,38 százalékos emelkedést produkált az egyesült államokbeli választás másnapján, igaz, nem feltétlenül csak a republikánus jelölt győzelme miatt, hiszen az alap mögöttes alapja jelentős részben brazil részvényekbe fektet, és idén eddig 82 százalékot emelkedett az árfolyama a Morningstar adatai szerint. A főként az Egyesült Államokban befektető észak-amerikai részvényalapok is jól teljesítettek az elnökválasztás utáni kereskedési napon: az MKB Észak-amerikai Részvény elnevezésű alap 1,95 százalékot emelkedett, a Generali Mustang dolláros sorozata 1,19 százalékot, míg a Pioneer USA Devizarészvény alap 1,06 százalékot hozott befektetőinek.

Még inkább figyelemre méltó az, ahogyan az orosz piac reagált a váratlan eredményre – a leendő amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő vélt vagy valódi jó viszonya ugyanis megnyugtatta a világ legnagyobb országának befektetőit is. A választást követő két napban a moszkvai tőzsde MICEX indexe közel 6 százalékot emelkedett, míg a dollárban denominált RTS index összesen majdnem 20 százalékos növekedést produkált. A szerdai adatok szerint a Magyarországon kezelt, Oroszországban befektető alapok is emelkedéssel zárták a november 9-ét: az Aegon Russia zlotys sorozata 1,8 százalékos hozamot keresett meg, az OTP eurós orosz alapja 1,31 százalékot, az Aegon Russia forintos sorozata 1,27 százalékot, az OTP Orosz részvény forintos alapja pedig 1,07 százalékot emelkedett mindössze egy nap alatt.

A fejlett Európában befektető alapok, valamint az Európa túlsúlyos EMEA-régiós alapok is szép emelkedést produkáltak, közülük legjobban az MKB európai részvényalapja teljesített 1,36 százalékos hozammal. A hazai alapok viszont nem produkáltak jelentős emelkedést szerdán: az indexkövető részvényalapok 0,05-0,07 százalékos emelkedést mutattak, míg az egyetlen aktívan kezelt magyar részvényalap 0,16 százalékot veszített árfolyamából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.