BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mibe kell fektetni a Trump-rali után?

Az amerikai elnökválasztást követő időszak nagy nyertese a nyersanyagszektor volt, most nem érdemes beszállni a részvényekbe a Bank of America szerint

A Brexitről döntő népszavazást követően látszott utoljára olyan átrendeződés a részvény- és a kötvénypiacok között, mint most, Donald Trump meglepetésszerű megválasztását követően – írja a Bank of America Merrill Lynch elemzője az Európára vonatkozó részvénypiaci stratégiájában. A brit népszavazást követően eladási hullám volt a piacokon, ami akkor jó vételi lehetőséget teremtett. Az amerikai elnökválasztást követően viszont emelkedtek a tőzsdék, a befektetők bevásároltak részvényekből.

Relatív értelemben a kötvénypiacokon láttuk a legnagyobb elmozdulásokat. A kötvények technikai értelemben túladottá váltak, ami nem meglepő a Trumptól várt fiskális politika fényében. A szavazást követő három napban az amerikai államkötvények olyan mozgást mutattak, amire 2011 óta nem volt példa. Az európai kötvénypiacokon kevésbé voltak extrém mozgások, de a német államkötvények szintén a túladottság jeleit mutatják a Bank of America Merrill Lynch stratégája szerint.

Az amerikai elnökválasztás egyes szektoroknál új csúcsokat hozott. A bányatársaságok például így nagyon túlvettek lettek. Összességében a ciklikus szektorok túlvettek a defenzív részvényekhez képest a hosszú távú átlaghoz viszonyítva. A bankok és a biztosítók szintén a túlvett iparágak közé tartoznak jelenleg a részvénypiacokon, miután a pénzintézetek jellemzően inkább emelkedtek Trump megválasztása óta. Ennek ellenére az európai bankokat még mindig felülsúlyozásra javasolja a Bank of America elemzője. Már voltak technikailag hasonló túlvettségi szinteken idén, de a jövőre nézve megnyugtató, hogy ezt az időszakot nem követte eladási hullám. A biztosítótársaságok részvényeire közben tartás ajánlást fogalmazott meg az elemző.

A defenzív szektorok, amelyek hasonlóképpen viselkednek, mint a hosszú lejáratú államkötvények, a legrosszabb teljesítményt mutató szektorok voltak a Trump-raliban. Különösen a nem ciklikus fogyasztási javak és a közszolgáltatók szenvedtek, amelyek extrém túladottsági szintet értek el mostanra. Mindezek fényében az európai közszolgáltatókat felülsúlyozásra javasolja most a stratéga.

A bankokon és a közszolgáltatókon kívül még az olaj- és gázipari cégeket, valamint az egészségügyi cégek papírjait kell venni a Bank of America szerint. A bányatársaságok szeptember közepe óta mintegy 30 százalékot szárnyaltak, ezért felülsúlyozásról tartásra módosítja a szektorra vonatkozó ajánlását az elemző. A technológiai vállalatokat felminősítette, de még így is csak semleges a megítélése a szektorral kapcsolatban. Az optimistább vélemény mögött az áll, hogy az árazás már nem olyan feszített a szektorban. A technológiai cégek jellemzően inkább estek az amerikai elnökválasztás óta. Alulsúlyozásra három iparágat javasol a stratéga Európában: az utazási szektort, az élelmiszeripart és a kiskereskedelmi szektort.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.