BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív hozamú kötvénykibocsátás

Megtörtént a magyarországi kötvénypiac történetének első negatív hozamú kötvénykibocsátása. A korábbi nemzetközi kötvénykibocsátások után az Eximbank november 14-én lépett első ízben a magyar jog hatálya alá tartozó tőkepiacra. A debütálás hatalmas sikert hozott: az 50 millió euró értékben meghirdetett kötvényeket több mint hatszorosan jegyezték túl. Összesen több mint 335 millió eurónyi ajánlat futott be, ebből 75 milliót fogadott el a kibocsátó. Az átlagos eladási ára a 0,1 százalékos kamatú hitelpapírnak a névérték 100,092 százaléka lett. „Ez visszaigazolja, hogy az Eximbank mint tőkepiaci kibocsátó által forgalomba hozott értékpapírokra a hazai piacon is jelentős befektetői érdeklődés mutatkozik” – kommentálta az eredményt a hitelintézet.

A befolyó pénzből az Eximbank a hazai exportáló vállalkozásokat finanszírozhatja majd, és az olcsó forrás abban is segít, hogy az állami költségvetési erőforrásokkal takarékosabban lehessen gazdálkodni. Emellett a tőkepiacra is kedvező hatással lehet a kibocsátás. A jövő novemberben lejáró kötvényt ugyanis mától bevezetik a tőzsdére is. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a tranzakció számottevő mértékben hozzájárul a hazai tőkepiac fejlesztéséhez” – mondta Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója. „Stratégiánk kiemelt célja, hogy minél többen válasszák a Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő forrásbevonást, ezért nagy öröm számunkra, hogy az Eximbankot új szereplőként köszönthetjük a kibocsátók körében” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.