BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pazar negyedév a Richternél

Stabilan növekvő árbevétel mellett kiugró nettó profitot ért el a Richter a harmadik negyedévben, a kulcskészítmények értékesítései is kedvezően alakultak

Közel 2,5 százalékkal is erősödött tegnap napközben a Richter részvénye a Budapesti Értéktőzsdén az előző napi záráshoz képest – így honorálták a befektetők, hogy a legnagyobb hazai gyógyszergyártó az elemzői konszenzusnál nagyobb – az egy évvel korábbinál 4,5 százalékkal magasabb –, 96,75 milliárd forintos bevétellel zárta a harmadik negyedévet. A Richter-papírokat eddig is vételre ajánló KBC Equitas szerint még koránt sincs vége a jó fundamentumoknak betudható drágulásnak, a tegnap 6050 forint felett is megforduló részvények fair értéke 6300 forint.

A gyógyszercég remek negyedéve elsősorban a közel 20 százalékkal többet hozó Nyugat-Európának köszönhető, de Romániában, Ukrajnában és Kínában is két számjegyű volt a növekedés. Szükség is volt rá, mivel az orosz, a kelet-közép-európai, valamint a magyar piac, illetve az egyéb FÁK-országok gyengébben teljesítettek. Oroszországban 8 százalékkal esett vissza a forintban számolt bevétel.

A Richter 56,4 milliárd forintos bruttó eredménye is nagyobb lett az elemzők többségének előrejelzésénél, igazából azonban az üzemi eredmény szárnyalt túl minden várakozást, ami egyértelműen a takarékosabb működésnek tudható be. Főként az értékesítési és marketingköltségek, valamint a kutatás-fejlesztési (K+F) kiadások estek számottevően.

A harmadik negyedévre is jutott egyszeri, úgynevezett mérföldkőbevétel, jelesül a cariprazine európai forgalmazására kötött licencmegállapodás alapján a Recordati cégtől kapott 10 millió euró. Így pedig az üzemi eredményhányad 18 százalékos lett, ami nemcsak az elemzőknek meglepetés, de a menedzsment 2016-os prognózisában szereplő 11 százalékot is kenterbe veri – értékelt a KBC Equitas.

Az egy évvel korábbit csaknem megduplázó, 13,6 milliárd forintos nettó eredmény 10 százalékkal múlta felül az elemzői konszenzust. Ebben alapvetően az játszott közre, hogy a gyógyszercég csak 1,7 milliárd forintos pénzügyi veszteséget szenvedett el, szemben a bázisidőszak közel 13 milliárdjával, miután a korábban jelentős veszteségeket okozó rubel, illetve a többi FÁK-országok devizája valamelyest stabilizálódott. Igaz, a rubel még az idén is komoly szembeszelet jelent a Richternek – jegyezte meg sajtótájékoztatóján Bogsch Erik vezérigazgató.

Hasítanak a Richter kulcskészítményei. A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya eladásai 32 százalékkal haladták meg a bázist. Jól alakult a skizofrénia és a bipoláris mánia kezelésére szolgáló cariprazine forgalmazása – Vraylar néven – az USA-ban, az első féléves értékesítésükhöz kapcsolódó royalty bevétel 3,4 millió dollárt tett ki. A legújabb szerzeményből, a női fertilitással összefüggő bioszimiláris Bemfolából is a vártnál valamivel többet, 7,3 millió eurónyit sikerült eladni.

Menedzsmentvárakozások

A Richter árbevétele euróban számítva az idén kissé meghaladhatja a 2015-öst – adott előrejelzést Bogsch Erik. A cég belföldön stagnáló forgalmat vár, lengyelországi értékesítései viszont zlotyban akár 5 százalékkal is emelkedhetnek, míg euróban szinten maradhatnak. Romániában sem vár növekedést a Richter, az EU-10 országcsoportban pedig 10 százalékos is lehet az árbevétel csökkenése. Ezzel szemben az EU-15-re 8 százalékos plusz a prognózis. Oroszországban a rubelben számított árbevétel a korábban vártnál félmilliárddal lehet magasabb, 18,5 milliárd rubel.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.