BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartanak a befektetők Renzi bukásától

Vészesen közeleg a december 4-i, alkotmánymódosításról szóló olasz népszavazás. A piac már árazza a legrosszabb forgatókönyvet.

Nem egész három hét múlva, december 4-én szavaznak az olaszok egy alkotmánymódosításról, amelyet Matteo Renzi, olasz miniszterelnök kezdeményezett. Renzi megelégelte azt a patthelyzetet, hogy az olasz törvényhozás felsőháza (szenátus) már több miniszterelnököt és reformkezdeményezést megbuktatott, ezáltal pedig ellehetetlenítette az olasz gazdaság számára elengedhetetlen szerkezeti reformok megvalósítását. A szenátus jogkörének csorbításáról szóló képviselőházi szavazáson ugyanakkor nem lett meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség, ezért a lakosság kezébe került a döntés.

Renzi pedig jelezte, hogy ha az alkotmánymódosítás elbukik a népszavazáson, akkor lemond. Ezzel azonban politikai vákuum keletkezne, és fennáll annak a veszélye, hogy távozása után egy az EU-s integráció szempontjából aggasztó politikai erő, az Öt Csillag Mozgalom nevű párt kerülhet hatalomra, növelve ezzel a politikai és gazdasági bizonytalanságot.
A közvélemény-kutatások többsége az alkotmánymódosítást ellenzők előnyéről számolt be az elmúlt hetekben, és bár még mindig nagyon magas, 25 százalékos a bizonytalanok aránya, a piaci szereplők elkezdtek komolyan aggódni. Ennek megállapításához elég csak ránézni az olasz államkötvények hozamainak alakulására.

A 10 éves lejáratú kötvény másodpiaci hozama meredeken emelkedő trendet mutatott az elmúlt hetekben, mostanra pedig 2,1 százalék fölé emelkedett, amilyen magasan utoljára tavaly júliusban volt. Hasonló tendencia figyelhető meg a rövidebb lejáratú állampapírok hozamában is. Bár az elmúlt napokban más országok kötvénypiaci hozamai is emelkedtek, az olasz sztori egyedi: ezt bizonyítja, hogy a német 10 éves állampapírhoz viszonyított hozamfelár 180 bázispont fölé emelkedett, amire utoljára 2014 év elején volt példa.

Összességében tehát aggódva figyeli a piac a december 4-i népszavazást, az olasz hozamok pedig a politikai kockázatokkal párhuzamosan növekednek. Ha az elkövetkezendő napokban nem mutatnak valamiféle fordulatot a közvélemény-kutatások az alkotmánymódosítás támogatottságával kapcsolatban, akkor az olasz állampapírok továbbra is alulteljesítők lehetnek. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy Renzi esetleges bukása után mi lesz a hozamokkal, az viszont szinte biztos, hogy nem lesz kicsattanó az öröm a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.