BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes felkészülni a Mikulás-ralira

Az év utolsó hónapjában is kereshetünk még pár százalék hozamot az ünnepek előtti vásárlási láznak és a Mikulás-ralinak köszönhetően, akár itthonról kezelt alapokon keresztül is

Az év végi vásárlási láz megdobhatja a fogyasztói szektorban működő amerikai kereskedelmi vállalatok bevételét, nyereségét és a részvényeik iránti keresletet, a karácsony és újév közti pár napban pedig jellemzően emelkedni szokott az amerikai részvénypiac a „Mikulás-rali” névvel illetett jelenség miatt, amelynek számos oka lehet, többek között az, hogy ilyenkor jellemzően alacsonyabb a kereskedési forgalom. Magyar befektetőként is kereshetünk a decemberi jó hangulaton (bár a devizakockázatot is érdemes figyelemmel kísérni), akár közvetlenül amerikai részvénypiaci befektetéssel, de befektetési alappal is kísérletezhetünk.

A BAMOSZ adatbázisában szereplő amerikai részvényekbe fektető négy magyar alapon évek óta látszik a karácsonyi ünnepek jótékony hatása. Különösen szép volt 2011 decembere, az amerikai alapok átlagosan 6,4 százalékos hozammal zárták a hónapot, a Mikulás-rali alatt pedig 1,3 százalékot kerestek befektetőiknek. 2014 decemberét is jó teljesítménnyel zárták, 3,1 százalékot emelkedett az alapok árfolyama, a Mikulás-ralit viszont átlagosan nulla hozammal zárták. 2012 és 2013 már mérsékeltebb volt, előbbi évben 0,8 százalékos hozamot kerestek decemberben az alapok, amit pont a „Mikulás-rali” rontott le egy 0,6 százalékos eséssel, utóbbi esztendőben pedig 0,8 százalékot hozott csak átlagosan a december, 0,4 százalékot a két ünnep közt. Tavaly nem sült el jól a december, 0,2 százalékot emelkedtek az alapok a hónapban, a „Mikulás-rali” alatt mínusz 2,2 százalék volt a teljesítményük.

Az alapok mind fektetnek a kereskedelmi szektor vállalataiba, más alapokon (S&P 500, 100 ETF-ek, Spider ETF) keresztül és közvetlenül is. A Generali Mustang rendkívül szélesen diverzifikált portfólióval rendelkezik, többek közt olyan kereskedelmi vállalatokba is fektet, mint a Walmart, a Costco, a Home Depot, az Amazon, a Walgreens, a Target, a Lowe’s vagy a Macy’s – összesen az alap 5,06 százaléka van ilyen részvényekben. A K&H Amerika legfrissebb havi jelentése szerint 8,1 százalékban fektet a fogyasztási cikkek szektorába, míg az MKB Észak-amerikai Részvény nevű alapja közvetlenül 1,92 százalékban fektet kereskedelmi vállalatok papírjaiba, viszont vannak közvetett befektetései is a szektorba. A Pioneer USA Devizarészvény alapja havi jelentésében a tíz legnagyobb pozíciójáról ír, ezek közt szerepel a Home Depot (2,37 százalékban) és az Amazon (1,67 százalékban) is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.