BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvát bankot vásárolt az OTP

Adásvételi megállapodást írt alá a francia Société Générale csoporttal az OTP Bank, hogy megvásárolja annak horvátországi leánybankjában, a Splitska Bankában lévő százszázalékos tulajdonrészét. A Splitska a horvát bankszektor ötödik legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az akvizíció eredményeként az OTP csoport horvátországi piaci részesedése mintegy 10 százalékosra nő.

Az OTP 2005 óta van jelen Horvátországban, ahol folyamatosan nyereségesen működött A tranzakció pénzügyi zárása 2017 nyarán, míg az integráció lezárása egy évvel később történhet meg.

A hír hatására az OTP árfolyama bő egy százalékot emelkedett a tőzsdén. A hitelintézet horvátországi leánya a legfrissebb, harmadik negyedéves jelentés szerint tovább javított az eredményén, 1,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, kilenc hónap alatt pedig 3,6 milliárd forint volt a profitja. A kilenchavi kockázati költségek tavaly óta 18 százalékkal mérséklődtek, az árfolyamszűrt hitelállomány egy százalékkal csökkent, a lakossági portfólió viszont nőtt két százalékkal.

A horvát bank után a következő OTP-s bevásárlás egy bolgár hitelintézet lehet. Sajtóhírek szerint ugyanis a magyar hitelintézet pályázik a görög National Bank of Greece ottani érdekeltségére, a United Bulgarian Bankra. Az OTP a második legnagyobb hitelintézet, a DSK Bank tulajdonosaként már jelen van Bulgáriában is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.