BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemaradtak az újak

A nagypapírokhoz képest alulteljesítettek eddig a Budapesti Értéktőzsdére frissen bevezetett részvények, de fordulhat a kocka

Nem sokat kaszáltak eddig azok a kisbefektetők, akik novemberben Alteo- vagy Duna House-részvényt jegyeztek. Az Alteo-papírokat 4630 forintra árazták be a kibocsátáskor, a cég részvényeire a legutolsó kötés december 14-én történt 4690 forintos árfolyamon, ez nem egészen 1,3 százalékos emelkedés másfél hónap alatt. Ez egyébként a jelenlegi hozamkörnyezetben nem számítana rossznak, de a többi hazai papírhoz képest az Alteo nem volt ki­emelkedően jó befektetés. A jegyzés október 24-i lezárása óta ugyanis a BUX index például csaknem ötször ennyit, 6,3 százalékot emelkedett, és az új részvények első kereskedési napja óta is 4,5 százalékot szedett magára.

Még kevésbé lehetnek elégedettek a Duna House részvényesei. Az ingatlanos cég papírjait 3960 forintos áron bocsátották ki, igaz, a kisbefektetők 75 ezer részvényt 3564 forintos diszkontárfolyamon kaphattak meg. A társaság papírjainál három napig tartott a csoda, azóta az árfolyamuk egyszer sem érte el a kezdeti szintet. Tegnap például 3,2 százalékkal alacsonyabb árfolyamon született kötés. Eddig csak a kedvezményes áron vásárlók járhattak jól.

A kisbefektetők az Alteóból 107 ezer részvényt jegyeztek le, a Duna House-ból pedig 311,5 ezer jutott nekik. Az Alteo-részvények forgalma naponta 1,5 millió forint volt átlagosan a kibocsátás óta, de most már előfordul, hogy egy-egy kereskedési napon egyáltalán nem kereskedtek a papírjaival. A prémiumkategóriás Duna House-nál az átlag meghaladja a 9 millió forintot, ami nem tűnik rossznak. Ezt a számot azonban az első néhány, több tízmilliós forgalmú nap húzta fel. A kezdeti gyengébb szereplés után azonban az elemzők szerint fellendülés jöhet az árfolyamokban. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. szakértője mindkét részvény esetében árfolyam-növekedést vár. „Ezek hosszú távú befektetések. Néhány éven belül 50-100 százalékos felértékelődés lehet a papíroknál” – mondja. Az Erste egyébként részt vett a részvények értékesítésében is a kibocsátás idején, és Miró azt állítja: ha nem hisznek a papírokban, kimaradtak volna ebből. Hogy mikor következhet be a nagy nyereség, azt viszont nem tudni, de ehhez előbb meg kell valósítaniuk a cégeknek a mene­dzsment által kitűzött céljaikat.

Mi hozta a legtöbbet?

Azok közül, akik október közepén beszálltak a hazai részvénypiacba, a legelégedettebben a Mol befektetői dörzsölhetik a tenyerüket. A nagypapírok közül az olajcég hozta a legtöbbet, több mint 17 százalékot emelkedett az árfolyama. Két hónap alatt több mint 10 százalékot lehetett keresni az OTP-vel is, a Richter több mint 7, a Magyar Telekom 6,5 százalékot hozott.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.