BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma is párnacihában gyűlik a pénz

A többségnek nincs választása: vagy hitelt törleszt, vagy takarékoskodik. Magyarországon a lakosság majdnem felének van adóssága, és megdöbbentően sokan teszik pénzzé rendszeresen használt holmijaikat. A hitelesek többsége (54 százalék) lakáskölcsönt, negyedük áruhitelt törleszt, összességében pedig minden ötödik embernek vagy autó- (15 százalék), vagy diákhitele (7 százalék) van – derül ki a GKI és a Jófogás tízezer fő megkérdezésével készült kutatásából. A legeladósodottabb az X generáció (1965–79 között születettek), 60 százalékuk törleszt hitelt, míg a fiatalabb és idősebb korosztályokban átlagosan 40 százalékos az arány.

A lakáshitel után az áruvásárlási kölcsön a legelterjedtebb, ezért egyébként nem a karácsonyi időszakban folyamodnak elsősorban az ügyfelek, ajándékot tehát saját pénzéből vesz a többség. Érdekesség, hogy az ajándékok másodlagos piaca az ünnepek utáni hetekben felpezsdíti az apróhirdetési portálok forgalmát, ahol a feleslegesnek ítélt holmikból némi bevételre akarnak szert tenni a megajándékozottak.

A kisebb-nagyobb értékű portékák eladása népszerű alternatív keresetkiegészítési forrássá vált, a válaszadók 91 százaléka szokott túladni megunt vagy nem használt tárgyain. Ezt támasztja alá, hogy nemcsak a profi, azaz jutalékfizetős apróhirdetési portálokon, hanem a közösségi oldalakon is virágzik a használtcikk-kereskedelem, a magánemberek közötti adásvétel számtalan, különböző nevű csoportban zajlik országszerte. Akinek megtakarításra is jut, jellemzően lakás-takarékpénztárakba fizet (38 százalék), vagy készpénzben gyűjti (29 százalék), a különféle biztosítások (25 százalék) csak a harmadik legnépszerűbb megtakarítási formának számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.