BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit hoz 2017 a részvénypiacokon?

Olajcégeket, közszolgáltatókat, egészségügyi cégeket és médiavállalatokat kell venni jövőre Európában a Bank of America-Merrill Lynch szerint. Kerülni kell viszont az élelmiszeripart

Lassuló ütemben bár, de folytatódik a gazdasági növekedés Európában jövőre – állítják a Bank of America-Merrill Lynch elemzői. A fellendülés időszakában jellemző, hogy a befektetők a kötvénypiacok és a defenzív részvények felől a ciklikus szektorok felé fordulnak, ami már az elmúlt 10-14 hónapban is látható volt. Ez folytatódhat 2017-ben is, bár némileg mérsékeltebb ütemben. Az amerikai elemzők szerint nem várható, hogy az Európai Központi Bank 2017-ben drasztikusan elkezdi szűkíteni a mennyiségi lazítást, bár a jegybank a múlt héten bejelentette, hogy áprilistól negyedével csökkenti a most havi 80 milliárd eurós kötvényvásárlást. Ha ez azért történik, mert a növekedés és az inflációs számok javulnak, az támogathatja a piacokat, különösen a bankpapíroknak kedvezhet.

Politikai fronton is izgalmas lehet az év, a tavaszi franciaországi választásokig a befektetők magasabb kockázati prémiumot várhatnak el az európai részvényektől. Jelenleg az európai részvénypiacok reális árazási szinteken forognak, az előretekintő P/E ráta 14-szeres, ami olcsónak tűnik, de számolni kell az emelkedő kockázati prémiummal. Ahhoz, hogy az árazás az elmúlt öt év átlagára emelkedjen, 11 százalékos részvénypiaci szárnyalásra lenne szükség. A várakozások szerint a vállalati profitok ismét növekedhetnek, 2014 óta először: a Bank of America-Merrill Lynch elemzői 7 százalékos emelkedést várnak az egy részvényre jutó eredményekben.
A stratégák a jövő évre felülsúlyozásra javasolják az egészségügyi vállalatokat, az olajcégeket, a közszolgáltatókat és a médiaszektort. Ha az OPEC folytatja a kitermeléscsökkentést, akkor az olaj árfolyama tovább emelkedhet, az olajipari vállalatok profitja és készpénzállománya nőhet, és tarthatóvá válhat a 6 százalékos osztalékhozam.

Az egészségügyi vállalatok túl olcsók ahhoz, hogy kihagyjuk őket – vélik az elemzők, különösen a kilátásokat figyelembe véve (a szektorindex a historikus sáv alsó határán mozog). 2017 fontos év lesz a csőben lévő gyógyszerek fejlesztése szempontjából, így innen akár pozitív híráramlás is várható. A médiaszektor pedig lemaradó volt a részvénypiaci emelkedésben, ezért a felülsúlyozási javaslat.

Az élelmiszerszektor viszont drága a stratégák szerint, ezért alulsúlyozásra javasolják. A Nagy-Britannia felé nagy kitettséggel rendelkező részvényekről sincs jó véleményük az elemzőknek a Brexit okozta bizonytalanság miatt. A kiskereskedelmi és az utazási szektort szintén alulsúlyozásra javasolja a Bank of America-Merrill Lynch.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.