BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet Kuba elszigetelődése

Fidel Castro halála eddig nem volt jelentős hatással a Latin-Amerikában befektető hazai alapokra, a régióban befektetési lehetőséget látó eszközök viszont jól teljesítettek az elmúlt napokban

Számos elemző és politikus is nyitást vár az eddig elszigetelt országtól, amelynek életében új korszak kezdődött november 25-ével. Aznap hunyt el Fidel Castro, aki 2008 februárjáig vezette Kubát, s aki a nyitással kapcsolatosan többször is ellenérzését hangoztatta. Ez a nyomás viszont most, a halálával megszűnt. A bátyja visszavonulása után az országot irányító Raul Castro már 2014 óta tárgyalásban áll az Egyesült Államokkal, amelynek eredménye eddig többek közt az volt, hogy november 28-án megindult az első kereskedelmi repülőjárat Amerikából a szigetországba, igaz, ez a döntés már Fidel Castro halála előtt megszületett.

Bár Kubában nincsen tőzsde, vannak olyan külföldi vállalatok, amelyek üzletelnek a régióban, vagy akár közvetlen érdekeltséget működtetnek a karib-tengeri térségben. Ilyen például a MasTec infrastrukturális fejlesztéssel foglalkozó cég, a Copa légitársaság vagy az óceánjárókat üzemeltető Royal Carribbean Cruises és a Norwegian Cruise Line. E cégek értékpapírjai két számjegyű árfolyamváltozást produkáltak 25-e után. Egy alapkezelő, a Herzfeld Caribbean Basin Fund ezeknek a kubai érdekeltségű vállalatoknak a részvényeit vásárolja, árfolyama közel 6 százalékot emelkedett Fidel Castro halála után.

Magyar befektetőként azonban kevés lehetőségünk van közvetlenül, vagy akár közvetve befektetni a régióba, hacsak nem reménykedünk abban, hogy az idén rendkívül jól teljesítő két latin-amerikai részvényalap kezelői szemet vetnek a növekedés előtt álló karibi régióra. Az itthon kezelt Aberdeen Latin-Amerika befektetési alap mögöttes alapja, az Aberdeen Global Latin American Equity Fund főleg brazil vállalatok részvényeit tartja, legnagyobb kitettsége (31,78 százalék) a pénzügyi szektorban van, ezt követi a defenzív fogyasztói szektor (23,74 százalék), majd pedig a ciklikus fogyasztói szektor (14,22 százalék). Brazílián kívül egyébként az alap kisebb kitettséggel rendelkezik Mexikóban és Chilében is. A Generali Amazonas 43,77 százaléka van a régió részvényeiben, 33,41 százaléka pedig regionális alapokban, ETF-ekben. Legnagyobb ETF-kitettsége ennek az alapnak is Brazíliában van (5,93 százalék), legnagyobb egyedi részvénykitettsége pedig a brazil ITAU Unibancóban (4,37 százalék). Jelentős kitettsége van az alapnak Chilében és Kolumbiában is.

Idén egyébként eddig jól teljesítettek az alapok, főként az olimpiának és a kedvező politikai fordulatoknak köszönhetően, az Aberdeen alapja 31,2 százalékot, a Generali alapja pedig 23,8 százalékot hozott a konyhára Castro haláláig, az esemény viszont nem befolyásolta jelentősen a teljesítményüket, előbbi 1,6 százalékot esett, utóbbi pedig 0,8 százalékot emelkedett 25-e óta az elérhető legfrissebb adataik szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.