BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes évet zárnak idén a hedge fundok

Nevetségessé tette a fedezeti alapok (hedge fundok) kezelőit az idei év – írja elem­zésében a Bloomberg. A nyugdíjalapok, Warren Buffett befektetési guru és a hedge fundok kezelői is kínos magyarázkodásra kényszerültek. Olyan neves portfóliókezelők, mint Ray Dalio vagy John Paulson is kisebb-nagyobb veszteséget könyvelhetnek el az alapjaikban, mások – például Jason Mudrick – az árupiaci ralin értek el nyereséget.

A makrotrendekre fókuszáló fedezeti alapok igen hektikus évet zárhatnak. Ezek a stratégiák általában nem váltak be az idén, bár Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson néhány alap számára kedvező fordulatot hozott. A Brevan Howard Asset Management vagy a Rubicon Fund Management annyit nyert novemberben, amellyel le tudta dolgozni a korábbi hónapok hatalmas esését.

Az év legnagyobb nyertesei és vesztesei egyaránt a részvények esésére és emelkedésére fogadó hedge fundok közül kerültek ki. Ez a stratégia átlagosan 2 százalékos nyereséget hozott 11 hónap alatt a Hedge Fund Research Inc. adatai szerint. A 9,2 milliárd dollárt kezelő Lansdowne Developed Markets Fund viszont 18 százalékot esett, de ez is eltörpül a Crispin Odey alapjától, amely 48 százalékot bukott. Ugyanez az alap egyébként több mint 20 százalékot nyert a nyáron mindössze két nap alatt a Brexit-szavazás után, ám ahogy helyreálltak a részvényárfolyamok, gyengülni kezdett. A Blackstone Group 1,8 milliárd dolláros Senfina Advisors alapja feleennyit, 24 százalékot bukott november végéig. Voltak azonban nagy nyertesek is. A Proxima Capital Management csupán novemberben 14 százalékot keresett a befektetőknek, az idei év egészében pedig már 44 százalékos pluszban áll. A Senvest Management pedig a legnagyobb alapjával csaknem 20 százalékos hozamot ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.