BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heti tőzsde: gyengült a Mol, erősödött a Richter

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 32 881,92 ponton, az előző hetinél 67,85 ponttal, 0,21 százalékkal alacsonyabban zárt, csökkenő forgalom mellett.

A részvénypiac forgalma 31,71 milliárd forintot ért el az előző heti 55,23 milliárd forinttal szemben.
   
A vezető részvények ára vegyesen alakult, az OTP és a Mol gyengült, a Magyar Telekom és a Richter erősödött. 
   
A legjobb hete az Richternek volt, amely 1,69 százalékkal emelkedve 6380 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 8,16 milliárd forintot. 
   
A Magyar Telekom 1,19 százalékkal ért többet, pénteken 509 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 2,9 milliárd forintot.
   
A Mol árfolyama ezzel szemben 0,71 százalékot gyengült egy hét alatt, pénteken a kereskedést 20 850 forinton zárta, heti forgalma több, mint 7,29 milliárd forint volt.
   
Az OTP-részvények ára pedig 1,35 százalékot esett, 8770 forinton zárt pénteken, heti forgalma több mint 11,84 milliárd forint volt.
   
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1953,38 ponton zárt pénteken, 0,59 százalékkal, 11,50 ponttal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
   
Hétfőn a magyar piac jól teljesített, ha csak 0,1 százalékkal is, a BUX index emelkedni tudott. Európában nem volt ennyire jó a hangulat, a kontinens piacain 0,5-1 százalékos mínuszok születtek. Az amerikai piacon nem volt kereskedés, ezért a forgalom nem volt túlságosan magas, a BÉT-en az 5 milliárd forintot sem érte el.
   
Kedden a nemzetközi hangulatnak megfelelően lefelé indultak az árfolyamok a BÉT-en. Bár délután megjött a fordulat, a BUX végig esett, és 0,65 százalékos csökkenéssel zárt. A magyar blue chipek hasonló mértékű esést mutattak, kivéve a Magyar Telekomot, amelynek ára jobban csökkent. A Richter ára a kedden bejelentett jó hír ellenére csökkent, és visszacsúszott 6300 forint alá. Az Allergan, illetve a Richter gyógyszergyártó reggel azt közölte, eredményes volt a méhmióma elleni hatóanyag újabb amerikai vizsgálata.
   
Theresa May brit miniszterelnök beszédének jelentős hatása volt a nemzetközi, különösen a német piacon. Az utóbbi a beszédig esett, majd pluszban tudott zárni. A magyar börzén azonban nem érződött a hatása. Az igazgató szerint a devizapiacon is észre lehetett venni a fordulatot, a font jelentősen - a forinttal szemben több mint 6 forinttal - erősödött.
   
Theresa May szerint az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból. Kijelentette azonban azt is, hogy London "a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést" kívánja elérni az uniós belső piachoz a brit EU-tagság megszűnése után. A brit parlamenté lesz a végső döntés a brit kormány és az Európai Unió közötti kilépési tárgyalások eredményeként megszülető majdani megállapodásról.
   
Szerdán hasonlóan az európai és amerikai piachoz, a BÉT-en is oldalazó kereskedés zajlott, nem volt egyértelmű irány. A forint-euró árfolyamában sem volt nagy mozgás, az elmúlt napokat kivárás jellemezte.
   
Csütörtökön közepes forgalom mellett csendes lecsorgással telt a nap, egyedül a Richter tudott ellenállni ennek a trendnek, egy reggeli bejelentésnek köszönhetően, amely szerint a Richter forgalmazási megállapodást kötött az Allergan plc-vel annak levonorgestrel hatóanyagot kibocsátó, méhen belüli eszközének értékesítéséről. A másik három vezető részvény kisebb-nagyobb mínuszban zárta a napot.
   
Egyetlen érdemi esemény az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok voltak, de ez nem volt hatással a kereskedésre. Mario Draghi, az EKB elnöke gyakorlatilag nem adott új információt a piacnak a decemberi kamatdöntő ülésen elhangzottakhoz képest. Azaz a következő hónapokban is folytatódik a mennyiségi lazítás, az állampapírok és egyéb vállalati kötvények felvásárlása. Továbbra is arra törekszenek, hogy minél alacsonyabb szinten tartsák a kamatokat, továbbra se látnak érdemi inflációs veszélyt, gyakorlatilag az eddigi laza, "ultralaza" monetáris politika folytatását ígérte az EKB elnöke.
   
Pénteken a nemzetközi hangulatnak megfelelően közepes napot zárt a BUX. Nagyon alacsony aktivitás volt a Budapesti Értéktőzsdén, jellemzően "oldalaztak" a vezető papírok, a Richter viszont kiemelkedően tudott szerepelni. Donald Trump amerikai elnöki beiktatása egyelőre az európai és a magyar piacokat sem mozgatta meg igazán. A piacok Trump beiktatási beszédére és jövő heti intézkedéseire vártak, főleg az utóbbira egy szakértő szerint, mivel az ünnepélyen általában a jövőre nézve pozitív beszédet tart az elnök, viszont a későbbi intézkedések lesznek fontosak a piacok szempontjából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.