BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosságra intenek a közgazdászok

A befektetők alábecsülik, hogy Donald Trump esetleges protekcionista kereskedelmi intézkedéseivel és kiszámíthatatlanságával mekkora károkat okozhat a jövőben, ezért nem árt óvatosnak lenni az amerikai részvénypiacon tapasztalt túlzott optimizmussal.

A piaci szereplők közül sokan arra számítanak, hogy az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump adóreformja, a szabályozói környezet lazítása, illetve a nagy infrastrukturális beruházások löketet adnak majd az USA gazdaságának, ez pedig a részvénypiacokat is felfelé hajtja.

Közben Európa és a feltörekvő piaci országok többsége szenved, épp ezért kevésbé tűnnek vonzó befektetési célpontnak. Erik F. Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza szerint azonban az utóbbi napokban többször is történelmi csúcsra törő amerikai részvényindexek rávilágítottak arra, hogy nagy kockázata van annak, ha a várakozások utólag meg­alapozatlannak bizonyulnának.

A közgazdász minden héten kiválaszt néhány aktuális politikai vagy gazdasági témát, amelyekről néhány bekezdésben kifejti a véleményét. Legutóbbi elemzésében kitért arra, hogy szerinte a befektetők miért látják rosszul a világpiaci folyamatokat, aminek fontos befektetési következménye lehet a jövőben az egyes eszközosztályok teljesítményére nézve.

Mint írja, a befektetők rosszul mérik fel, hogy Trump mekkora károkat okozhat korábban belengetett protekcionista intézkedéseivel. Bár az USA meglehetősen zárt gazdaság, egy globális kereskedelmi háborúban a masszív folyó fizetési mérleg hiánya miatt mégis a nagyobb vesztesek között lenne. Ezzel szemben azok az országok, amelyekben a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, jobban viselhetik a konfliktust.

Ez alapján Niel­sen azt tanácsolja, hogy a kemény Trump-intézkedésekre számítók megtakarításaikkal az euróövezetet, Svájcot, a skandináv országokat, illetve az ázsiai országok közül például Japánt vagy Kínát vegyék célba.

Az előző gondolatmenetből kiindulva tehát nem árt vigyázni az amerikai részvénypiacokkal, hacsak valaki nincs birtokában olyan különleges képességeknek, amelyekkel előre tudja látni, hogy Trump egy Twitter-üzenetében éppen melyik cégnek megy neki váratlanul, vagy éppen melyikről nyilatkozik elismerően.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az USA-val kapcsolatban a befektetők számos negatív kockázatot nem vesznek figyelembe, addig például az euró­zónát – és az EU-t – még mindig sokan nagyon pesszimistán látják, holott jó esély van rá, hogy 2016-ban a régió gazdasága gyorsabban tudott növekedni, mint az USA, és a jövőbeli kilátások is fokozatosan javulnak. Ha ez nem lenne elég, a részvénypiaci árazás alapján is sokkal vonzóbb célpontnak tűnik Európa, mint az Egyesült Államok – írja heti értékelőjében Erik F. Nielsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.