BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordok éve volt 2016

Az egyik legjobban teljesítő tőzsde volt tavaly a budapesti. Aki részvénybe tette a pénzét, több mint 30 százalékot nyerhetett

A világ egyik legjobban teljesítő börzéje volt tavaly a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A BUX index 33,79 százalékot emelkedett 2016-ban, többször is megdöntötte a történelmi csúcsát, és jelenleg 32 ezer pont fölött van már. A BUX-nál többet csak néhány egzotikus feltörekvő ország tőzsdeindexe emelkedett. Dél-Amerikának kifejezetten jó éve volt: Venezuelában például 142, Peruban 82,75, Brazíliában pedig csaknem 39 százalékot ralizott a legfontosabb irányadó index. Bermudán sem gatyásodtak le a részvénybefektetők, és Kazahsztánban sem panaszkodhattak, hiszen csaknem 60 százalékot emelkedtek az árfolyamok.

Az Egyesült Államokban a tőzsdék pluszban zárták a tavalyi évet. A Dow Jones több mint 13 százalékot emelkedett, az S&P 500 is csaknem 10-et. A pénzügyi és a szállítmányozó cégek voltak az év nyertesei, az ezeket a szektorokat követő indexek 20-35 százalékot emelkedtek tavaly. Az európai indexek vegyesen vészelték át az esztendőt. A brit részvényeket nem igazán rázta meg a Brexit, a londoni tőzsdeindex, az FTSE 100 14,43 százalékot emelkedett. Németországban már visszafogottabb volt az emelkedés, a DAX kevesebb mint 7 százalékos pluszban zárt, a francia piac pedig még ennyit sem emelkedett. Több európai piac mínuszban zárt tavaly. A bajban lévő bankok miatt a milánói börze fő indexe több mint 10 százalékot esett 2016-ban, és esett a múlt évben a többi között a spanyol, a portugál, a dán és az ír részvénypiac is.

A magyar nagypapírok közül a Mol volt a legnagyobb nyertes; csaknem 45 százalékot emelkedett az árfolyama: az év végén 20 635 forinton forgott a részvény. Az OTP-vel kereken 40 százalékot lehetett keresni: a múlt évben 6 ezerről 8400 forintra ment fel az árfolyama. A Magyar Telekom árfolyama a két ünnep között átlépte az 500 forintos lélektani határt. A távközlési cég végül 498 forinton zárt, ez több mint 22 százalékos emelkedés egy év alatt. A Richter – amely történelmi csúcsra jutott tavaly novemberben – a többi nagy részvényhez képest viszonylag szerény, 13 százalékos árfolyam-emelkedéssel vonult le tavaly a parkettről. A kisebb papírok közül a CIG Pannónia lett az év nyertese, az MKB Biztosító felvásárlásával kapcsolatos hírek miatt repülőrajtot vett az árfolyama, amely az év végén már csaknem 50 százalékos pluszban állt.

A tőzsde forgalma valamelyest nőtt tavaly. A Prémium kategóriás részvényekkel átlagosan 9,14 milliárd forint értékben kereskedtek, a Standard kategória forgalma 35,9, a T kategóriáé napi 4,1 millió forint volt. Két részvénykibocsátás történt 2016-ban, először az Alteo vont be tőkét a tőkepiacon keresztül, majd a Duna House vezette be a részvényeit a parkettre. A forgalmat azonban ez a két papír nem pörgette fel: vannak napok, amikor az Alteo részvényeire egyáltalán nem születnek kötések, és a Duna House is általában csak néhány millió forintos forgalmat generál naponta. Új kötvénykibocsátóként megjelent a BÉT-en a Wingholding, az Erste Jelzálogbank és az Eximbank. A részvénypiacról azonban eltűnt néhány társaság: a Synergon, a Norbi Update, a Libri-Shopline és a Visonka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.