BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága volt a kötelező biztosítás, hát csináltak maguknak

Egy januárban hatályba lépett kormányrendelet értelmében minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a szerződés megkötéskor, még családi házak építése és felújítása esetén is. Ám mivel nem volt elfogadható piaci ajánlat, a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége saját kezébe vette a megoldást.

A Közösség a rendelet céljával és szellemiségével alapvetően egyetértett, de úgy látták, hogy a biztosítási piac nem készült fel a helyzet kezelésére: az elérhető biztosítási díjak irreálisan magasak voltak. Egy több százezer forintos biztosítási összeg nem életszerű egy olyan szakember esetében, aki évente pár tízmillió forintot termel. Márpedig ilyen a burkolók és kőművesek között rengeteg akad.

A Magyar Építőipari Szakemberek Közössége végül a Colonnade Biztosítóval együttműködve dolgozott ki egy csoportos biztosítási megoldást, amely nagyságrendekkel kedvezőbb a piacon található más konstrukcióknál.

A kormányrendelet szerint tevékenységi felelősségbiztosítással kell rendelkezni, amely a harmadik személynek okozott dologi vagy személyi sérülésekre terjed ki. Ilyen, ha egy leeső szerszám kárt tesz egy parkoló autóban, vagy egy járókelő megsérül. Másrészt rendelkezni kell szolgáltatói felelősségbiztosítással, amely az esetleges hibás teljesítés miatti károkra terjed ki. Például ha egy fürdőszoba burkolása nem megfelelő és emiatt elázik az alsó szomszéd, a biztosító megtérítheti a helyreállítás költségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.